
Jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki z kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych jagód w domowych wypiekach. Te puszyste bułeczki drożdżowe z dodatkiem chrupiącej kruszonki zachwycą swoim smakiem i aromatem. Sprawdź mój przepis na ciasto drożdżowe i odkryj, jak łatwo przygotować pyszne jagodzianki.
Jagodzianki z kruszonką i dużą ilością jagód:
– 500g mąki tortowej
– 15g swieżych drożdży
– 100g masła
– 200 ml letniego mleka
– 2 żółtka
– 80 g cukru
– szczypta soli
Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw na minimum 1h do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę:
– 100 g mąki pszennej
– 40 g cukru
– 80g masła
Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce i zacznij zagniatać, a raczej rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka (będzie wyglądać jak mokry piasek).
Jagody umyj, osusz i posyp 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 8 równych kawałków.
Rozwałkuj 1 część i do środka dodaj dużo jagód i złóż (metoda na pieroga jest najlepsza) – tutaj możesz zobaczyć jak ja składam jagodzianki.
Posmaruj każdą jagodziankę mlekiem, dodaj dużo kruszonki i wstaw do piekarnika – 180 stopni ok 15-18 minut.
Piecz na złoty kolor.
Po upieczeniu jagodzianki z kruszonką możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

