wypieki

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych jagód w domowych wypiekach. Te puszyste bułeczki drożdżowe z dodatkiem chrupiącej kruszonki zachwycą swoim smakiem i aromatem. Sprawdź mój przepis na ciasto drożdżowe i odkryj, jak łatwo przygotować pyszne jagodzianki.

 

jagodzianki z dużą ilością kruszonki

 

Jagodzianki z kruszonką i dużą ilością jagód:

– 500g mąki tortowej

– 15g swieżych drożdży

– 100g masła

– 200 ml letniego mleka

– 2 żółtka

– 80 g cukru 

– szczypta soli 

Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw na minimum 1h do wyrośnięcia. 

 

 

 

Przygotuj kruszonkę:

– 100 g mąki pszennej

– 40 g cukru

– 80g masła 

Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce i zacznij zagniatać, a raczej rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka (będzie wyglądać jak mokry piasek).

Jagody umyj, osusz i posyp 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Po wyrośnięciu ciasto podziel na 8 równych kawałków. 

Rozwałkuj 1 część i do środka dodaj dużo jagód i złóż (metoda na pieroga jest najlepsza) – tutaj możesz zobaczyć jak ja składam jagodzianki. 

Posmaruj każdą jagodziankę mlekiem, dodaj dużo kruszonki i wstaw do piekarnika – 180 stopni ok 15-18 minut.

Piecz na złoty kolor. 

Po upieczeniu jagodzianki z kruszonką  możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *