Bez kategorii,  zupy

Zupa gołąbkowa

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków, które są niezmiennie popularne w polskiej kuchni, zupa gołąbkowa jest idealnym rozwiązaniem. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa łączy w sobie najlepsze elementy tradycyjnych gołąbków, ale w wygodniejszej i bardziej komfortowej formie.

 

 

 

 

Zupa gołąbkowa:

  • 500 g mięsa mielonego (dałam mięso mielone z szynki wieprzowej)
  • pół główki kapusty ( ok. 800 g)
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 1 duża cebula
  • 1 passata pomidorowa (500 g)
  • ryż ( dałam ok 150 g – ważone przed ugotowaniem )
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku 

Do dużego garnka z nieprzywierającym dnem wlej 1 -2 łyżki oleju. 

Wrzuć mięso – niech się smaży przez ok 3-4 minuty. 

W międzyczasie obierz i poszatkuj cebulę. 

Dodaj do podsmażonego mięsa. 

Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę ( możesz je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach).

Dodaj marchewkę i przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, majeranek) do mięsa i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Kapustę poszatkuj drobno i dodaj razem z ryżem do garnka. Wymieszaj, niech się delikatnie przeszkli – zajmie to ok 5 minut. 

Następnie wlej wodę – ok. 2 -2,5 litra i passatę.

Poczekaj, aż całość się zagotuje, dodaj cukier i pozostaw na średniej mocy palnika jeszcze przez 20 minut. 

Na koniec dopraw solą i pieprzem. 

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *