
Zupa gołąbkowa
Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków, które są niezmiennie popularne w polskiej kuchni, zupa gołąbkowa jest idealnym rozwiązaniem. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa łączy w sobie najlepsze elementy tradycyjnych gołąbków, ale w wygodniejszej i bardziej komfortowej formie.
Zupa gołąbkowa:
- 500 g mięsa mielonego (dałam mięso mielone z szynki wieprzowej)
- pół główki kapusty ( ok. 800 g)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża cebula
- 1 passata pomidorowa (500 g)
- ryż ( dałam ok 150 g – ważone przed ugotowaniem )
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Do dużego garnka z nieprzywierającym dnem wlej 1 -2 łyżki oleju.
Wrzuć mięso – niech się smaży przez ok 3-4 minuty.
W międzyczasie obierz i poszatkuj cebulę.
Dodaj do podsmażonego mięsa.
Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę ( możesz je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Dodaj marchewkę i przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, majeranek) do mięsa i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Kapustę poszatkuj drobno i dodaj razem z ryżem do garnka. Wymieszaj, niech się delikatnie przeszkli – zajmie to ok 5 minut.
Następnie wlej wodę – ok. 2 -2,5 litra i passatę.
Poczekaj, aż całość się zagotuje, dodaj cukier i pozostaw na średniej mocy palnika jeszcze przez 20 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Smacznego 🙂

