babka pomarańczowa z całej pomarańczy
wypieki

Babka pomarańczowa z całej pomarańczy

Babka pomarańczowa z całej pomarańczy – wilgotna, puszysta i pełna cytrusowego aromatu!

Szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu na domowe ciasto? Ta babka pomarańczowa to strzał w dziesiątkę! Przygotowana ze świeżej pomarańczy, bez sztucznych aromatów, zachwyca naturalnym, intensywnym smakiem i pięknym kolorem. Jej przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut, a efekt końcowy – puszysta, wilgotna i delikatnie cytrusowa babka – idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na święta czy inne wyjątkowe okazje.

 

babka pomarańczowa z całej pomarańczy

 

 

 

Babka pomarańczowa z całej pomarańczy:

– 1 pomarańcza
– 3 jajka 
– 175 g cukru 
– 70 ml oleju 
– 220 g mąki pszennej tortowej 
– 20 g mąki ziemniaczanej 
– 10 g  proszku do pieczenia 
– 1 łyżka cukru waniliowego 
 
Pomarańczę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. 
Jajka i cukier dorzucamy do pokrojonej pomarańczy – całość miksujemy ok 30 sekund. 
Następnie do misy miksera wlewamy zblendowaną masę, dodajemy mąki, proszek do pieczenia, olej i cukier waniliowy. 
Miksujemy ok 1 minuty. 
 
Wykładamy papierem do pieczenia formę 26x11cm i przelewamy do niej masę. 
Pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut. 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *