
Risotto z zielonymi szparagami i chrupiącym boczkiem
Risotto z zielonymi szparagami i chrupiącym boczkiem – kremowe, aromatyczne i idealne na wiosenny obiad.
Jeśli szukasz pomysłu na sezonowy obiad z nutą elegancji, to risotto z zielonymi szparagami będzie strzałem w dziesiątkę!
To danie łączy w sobie delikatną kremowość włoskiego ryżu arborio z intensywnym smakiem wędzonego boczku i świeżością młodych, zielonych szparagów.
Całość dopełnia aksamitne mascarpone i ser grana padano, które nadają potrawie idealną konsystencję i głęboki smak. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt? Wykwintne risotto, które zachwyci domowników i gości.
Risotto z zielonymi szparagami :
- 250g zielonych szparagów
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 plastry boczku surowego wędzonego
- 200g ryżu arborio (do risotto)
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól, pieprz
- 1 łyżka mascarpone
- 1 czubata łyżka tartego sera grana padano
Szparagi umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.
Do niewielkiego garnka daj łyżkę masła i oliwy, dodaj cebulę i smaż ok 1 minuty, wsyp ryż i smaż jeszcze minutę – ryż powinien się zeszklić.
Do ryżu wlewaj partiami bulion ( wlewałam po pół szklanki, następnie czekałam aż odparuje i powtarzałam tą czynność – całość trwała około 10-12 minut).
Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę.
Wrzuć pokrojone szparagi i smaż przez 2 minuty, po tym czasie dodaj pokrojony boczek i smaż jeszcze 2 minuty.
Do ryżu dodaj mascarpone, tarty ser i usmażone szparagi. Całość wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec pokrusz plastry boczku.
Smacznego 🙂

