risotto z zielonymi szparagami
Drugie dania

Risotto z zielonymi szparagami i chrupiącym boczkiem

 

Risotto z zielonymi szparagami i chrupiącym boczkiem – kremowe, aromatyczne i idealne na wiosenny obiad.

Jeśli szukasz pomysłu na sezonowy obiad z nutą elegancji, to risotto z zielonymi szparagami będzie strzałem w dziesiątkę!

To danie łączy w sobie delikatną kremowość włoskiego ryżu arborio z intensywnym smakiem wędzonego boczku i świeżością młodych, zielonych szparagów.

Całość dopełnia aksamitne mascarpone i ser grana padano, które nadają potrawie idealną konsystencję i głęboki smak. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt? Wykwintne risotto, które zachwyci domowników i gości.

 

 risotto z zielonymi szparagami

 

 

Risotto z zielonymi szparagami :

  • 250g zielonych szparagów 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3 plastry boczku surowego wędzonego 
  • 200g ryżu arborio (do risotto)
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • Sól, pieprz 
  • 1 łyżka mascarpone 
  • 1 czubata łyżka tartego sera grana padano

Szparagi umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.

Do niewielkiego garnka daj łyżkę masła i oliwy, dodaj cebulę i smaż ok 1 minuty,  wsyp ryż i smaż jeszcze minutę – ryż powinien się zeszklić.

Do ryżu wlewaj partiami bulion ( wlewałam po pół szklanki, następnie czekałam aż odparuje i powtarzałam tą czynność – całość trwała około 10-12 minut).

Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. 

Wrzuć pokrojone szparagi i smaż przez 2 minuty, po tym czasie dodaj pokrojony boczek i smaż jeszcze 2 minuty.

Do ryżu dodaj mascarpone, tarty ser i usmażone szparagi. Całość wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem.

Na koniec pokrusz plastry boczku.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *