Drugie dania

Gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami

Gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami – szybki, kremowy obiad pełen smaku.

Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Te gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidoramito doskonałe połączenie sezonowych składników i włoskiej klasyki w kremowej, delikatnej wersji. Danie przygotujesz w mniej niż 20 minut, a jego smak z pewnością Cię zachwyci!

Soczyste zielone szparagi, wyraziste suszone pomidory i cebula podsmażona na maśle tworzą aromatyczną bazę. Całość otulona kremowym mascarpone i wykończona tartym serem grana padano – to idealny przepis na domowy, szybki comfort food z nutą śródziemnomorskiego klimatu.

 

 

Gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami :

– 1/2 czerwonej cebuli

– 250 g szparagów zielonych 

– 1 łyżka masła

– 5 dużych suszonych pomidorów pokrojonych w paski 

– Sól, pieprz 

– 1 czubata łyżka mascarpone

– 250 g ugotowanych gnocchi 

– trochę  tartego grana padano 

 

Cebulę pokrój w piórka, szparagi umyj i pokój w kawałki 2 cm.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć szparagi i cebulę – smaż ok 2 minut.

W międzyczasie ugotuj gnocchi według przepisu na opakowaniu. 

Do szparagów dodaj pomidory suszone, sól, pieprz, mascarpone.

Dodaj ugotowane gnocchi i pół szklanki wody z gotowania klusek. 

Całość wymieszaj.

Posyp startym serem.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *