
Gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami
Gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami – szybki, kremowy obiad pełen smaku.
Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Te gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidoramito doskonałe połączenie sezonowych składników i włoskiej klasyki w kremowej, delikatnej wersji. Danie przygotujesz w mniej niż 20 minut, a jego smak z pewnością Cię zachwyci!
Soczyste zielone szparagi, wyraziste suszone pomidory i cebula podsmażona na maśle tworzą aromatyczną bazę. Całość otulona kremowym mascarpone i wykończona tartym serem grana padano – to idealny przepis na domowy, szybki comfort food z nutą śródziemnomorskiego klimatu.
Gnocchi z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami :
– 1/2 czerwonej cebuli
– 250 g szparagów zielonych
– 1 łyżka masła
– 5 dużych suszonych pomidorów pokrojonych w paski
– Sól, pieprz
– 1 czubata łyżka mascarpone
– 250 g ugotowanych gnocchi
– trochę tartego grana padano
Cebulę pokrój w piórka, szparagi umyj i pokój w kawałki 2 cm.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć szparagi i cebulę – smaż ok 2 minut.
W międzyczasie ugotuj gnocchi według przepisu na opakowaniu.
Do szparagów dodaj pomidory suszone, sól, pieprz, mascarpone.
Dodaj ugotowane gnocchi i pół szklanki wody z gotowania klusek.
Całość wymieszaj.
Posyp startym serem.
Smacznego 🙂

