Gnocchi ze szparagami
Gnocchi ze szparagami:
- pęczek szparagów zielonych (ok. 500g)
- 1 ząbek czosnku
- 250 g gotowych gnocchi ( zamiast gnocchi, można użyć innych klusek, np. kopytek)
- 5 suszonych pomidorów (najlepiej użyć tych w oliwie)
- 1 łyżka masła
- po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
- tarty parmezan ok. 1 łyżki
- sól, pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory siekamy na mniejsze kawałki.
Do dużej, głębokiej patelni dajemy masło i szparagi – smażymy je przez ok. 4 minuty.
Następnie do patelni dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek – jeszcze chwilę smażmy.
W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do szparagów dodajemy zioła : tymianek i rozmaryn.
Gnocchi odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy na patelnię – wszystko dokładnie mieszamy potrząsając energicznie patelnią.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (użyłam pomidorów suszonych w oliwie i ziołach – doprawianie pieprzem nie było konieczne).
Na koniec posypujemy tartym serem.
Smacznego 🙂