gnocchi ze szparagami
Drugie dania

Gnocchi ze szparagami

 

gnocchi ze szparagami

 

Gnocchi ze szparagami:

  • pęczek szparagów zielonych (ok. 500g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g gotowych gnocchi ( zamiast gnocchi, można użyć innych klusek, np. kopytek)
  • 5 suszonych pomidorów (najlepiej użyć tych w oliwie)
  • 1 łyżka masła
  • po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
  • tarty parmezan ok. 1 łyżki
  • sól, pieprz

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidory siekamy na mniejsze kawałki.

Do dużej, głębokiej patelni dajemy masło i szparagi – smażymy je przez ok. 4 minuty.

Następnie do patelni dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek – jeszcze chwilę smażmy.

W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do szparagów dodajemy zioła : tymianek i rozmaryn.

Gnocchi odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy na patelnię – wszystko dokładnie mieszamy potrząsając energicznie patelnią.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (użyłam pomidorów suszonych w oliwie i ziołach – doprawianie pieprzem nie było konieczne).

Na koniec posypujemy tartym serem.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.