Drugie dania

Makaron z chorizo i pomidorkami koktajlowymi

Dziś mam dla ciebie coś naprawdę pysznego i szybkiego do przygotowania – makaron z chorizo i pomidorkami koktajlowymi.

Ta prosta potrawa, pełna smaku i aromatu, dosłownie rozpływa się w ustach.

Idealna na szybki obiad, kiedy nie masz zbyt wiele czasu, a chcesz zjeść coś naprawdę smacznego.

Makaron, chorizo i soczyste pomidorki koktajlowe to kombinacja, która zawsze mnie zachwyca. Ta potrawa jest nie tylko łatwa do zrobienia, ale także pełna smaku, kolorów i aromatów. Jestem pewna, że pokochasz to danie tak samo jak ja.

 

 

Makaron z chorizo i pomidorkami koktajlowymi:

– 200 g pomidorków koktajlowych 

– 100 g kiełbasy chorizo 

– 1 mała cebula 

– tymianek (około pół łyżeczki)

– 150 ml śmietanki 30% 

– 300 g makaronu rurki 

– sól, pieprz 

 

Zacznij od zagotowania wody na makaron – pamiętaj o posoleniu wody.

A sam makaron gotuj według instrukcji na opakowaniu. 

Pomidorki umyj i pokrój na połówki. 

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.

Kiełbasę chorizo obierz ze skóry i pokrój na plasterki. 

Do dużej patelni wlej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojoną kiełbasę – smaż ok 1-2 minut, a następnie dodaj cebulę, a potem dorzuć pokrojone pomidorki koktajlowe. 

Dodaj tymianek, smaż jeszcze ok 2 minut.

Wlej śmietankę i dodaj makaron.

Całość dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Możesz makaron posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *