Naleśniki
Naleśniki – każdy je zna i każde dziecko je uwielbia.
Naleśniki – przepis podstawowy:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/4 szklanka oleju
Dodatkowo:
- ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia
Z podanej ilości powinno wyjść ok. 10 – 12 sztuk naleśników o średnicy 26 cm .
Wszystkie składniki na naleśniki umieść w misce i dobrze wymieszaj, tak żeby nie było grudek – możesz użyć miksera.
Patelnię z powłoką nieprzywierającą dobrze rozgrzej, a następnie wlej ok. 1 łyżkę oleju.
Dobrze rozprowadź olej po całej patelni.
Po około 30 sekundach, gdy olej rozgrzeje się, zmniejsz do średniej mocy palnik – wlej 1 małą chochlę masy naleśnikowej.
Jak wlewam masę, aby naleśniki były równej grubości ?
Wskazówka : podnoszę patelnię, powolnym ruchem wlewam masę i robię okrężne ruchy, tak by masa naleśnikowa rozeszła się po całej powierzchni patelni.
Smaż naleśniki po ok. 50-60 sekund z każdej ze stron.
Smacznego 🙂