naleśniki
naleśniki, placki, racuchy

Naleśniki

Naleśniki – każdy je zna i każde dziecko je uwielbia. 

 

naleśniki

 

Naleśniki – przepis podstawowy:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanka oleju 

Dodatkowo:

  • ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia

 

Z podanej ilości powinno wyjść ok. 10 – 12 sztuk naleśników o średnicy 26 cm . 

Wszystkie składniki na naleśniki umieść w misce i dobrze wymieszaj, tak żeby nie było grudek – możesz użyć miksera. 

Patelnię z powłoką nieprzywierającą dobrze rozgrzej, a następnie wlej ok. 1 łyżkę oleju. 

Dobrze rozprowadź olej po całej patelni. 

Po około 30 sekundach, gdy olej rozgrzeje się, zmniejsz do średniej mocy palnik – wlej 1 małą chochlę masy naleśnikowej. 

Jak wlewam masę, aby naleśniki były równej grubości ? 

Wskazówka : podnoszę patelnię, powolnym ruchem wlewam masę i robię okrężne ruchy, tak by masa naleśnikowa rozeszła się po całej powierzchni patelni. 

Smaż naleśniki po ok. 50-60 sekund z każdej ze stron.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *