maślane ciastka z czekoladą i orzechami
wypieki

Maślane ciastka z czekoladą i orzechami

Rozpływające się w ustach – maślane ciastka z czekoladą i orzechami. 

Z podanego przepisu wyjdzie Ci ok. 15-18 sztuk. 

Jeśli nie możesz czekolady lub orzechów to zobacz jeszcze ten przepis na ciastka. 

 

maślane ciastka z czekoladą i orzechami

 

Maślane ciastka z czekoladą i orzechami:

  • pół kostki masła ( 100g )
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • garść orzechów włoskich 

 

Masło i cukier utrzyj mikserem na jednolitą masę. 

Dodaj kolejno jajko, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. 

Całość wymieszaj – masa będzie gęsta, lepka. 

Orzechy i czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

Następnie dodaj je do masy – dobrze wymieszaj mikserem lub szpatułką silikonową. 

Roluj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Spłaszcz kulki dłonią – pamiętaj o układaniu ciastek w odstępach, ponieważ przy pieczeniu lekko „rozleją się”.

Piecz ciastka w 180 stopniach przez 8-10 minut – ciastka powinny zbrązowić się. 

Ciastka zostaw na papierze do całkowitego wystygnięcia. 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *