Maślane ciastka z czekoladą i orzechami
Rozpływające się w ustach – maślane ciastka z czekoladą i orzechami.
Z podanego przepisu wyjdzie Ci ok. 15-18 sztuk.
Jeśli nie możesz czekolady lub orzechów to zobacz jeszcze ten przepis na ciastka.
Maślane ciastka z czekoladą i orzechami:
- pół kostki masła ( 100g )
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 160 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- garść orzechów włoskich
Masło i cukier utrzyj mikserem na jednolitą masę.
Dodaj kolejno jajko, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Całość wymieszaj – masa będzie gęsta, lepka.
Orzechy i czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
Następnie dodaj je do masy – dobrze wymieszaj mikserem lub szpatułką silikonową.
Roluj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Spłaszcz kulki dłonią – pamiętaj o układaniu ciastek w odstępach, ponieważ przy pieczeniu lekko „rozleją się”.
Piecz ciastka w 180 stopniach przez 8-10 minut – ciastka powinny zbrązowić się.
Ciastka zostaw na papierze do całkowitego wystygnięcia.