Obiad w 10 minut – makaron ze szpinakiem
Obiad w 10 minut czy to możliwe?
Możliwe. Zrób makaron ze szpinakiem i serem feta.
A tutaj zostawiam Ci kilka pomysłów na szybki i smaczny obiad.
Obiad w 10 minut – makaron ze szpinakiem:
- 400 g makaronu świderki
- 2 łyżki oleju
- 250 g szpinaku ( może być mrożony )
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 1 płaska łyżeczka soli
- duża szczypta pieprzu
- 3 łyżki sera feta
Makaron świderki ugotuj według instrukcji na opakowaniu – powinno zająć Ci to ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj szpinak – jeśli masz mrożony to wrzuć taki bez wcześniejszego rozmrażania bezpośrednio na patelnię.
Ze szpinaku powinna dobrze odparować woda.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę bezpośrednio na patelnię i smaż jeszcze ok. 1 minuty – tak by czosnek nie przypalił się.
Wlej śmietankę.
Dopraw solą i pieprzem.
Możesz szpinak zblendować na gładką masę.
Ugotowany makaron dodaj do gotowego szpinaku.
Dobrze wszystko wymieszaj.
Makaron nałóż na talerze i posyp pokruszoną fetą.
Smacznego 🙂