zupa gulaszowa
zupy

Zupa gulaszowa

Jeśli lubisz grochówkę   to zupa gulaszowa powinna przypaść ci do gustu.

To jedna z tych zup, która zawsze znika najszybciej . 

Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca.

 

zupa gulaszowa

 

 

Zupa gulaszowa:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wołowiny 
  • 1 nieduży por
  • 1 mała cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka tymianku. 
  • 5-6 szklanek wody

 

Mięso pokrój na nieduże kawałki. 

Warzywa umyj, obierz i pokrój – paprykę w paski, cebulę i por w piórka, zaś marchewki, pietruszkę w kosteczkę. 

Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju, dobrze rozgrzej garnek, a następnie wrzuć pokrojone mięso.

Smaż na złoty kolor po ok 4-5 minut z każdej strony. 

Gdy mięso będzie usmażone dodaj pokrojone warzywa i smaż jeszcze przez 5 minut. 

Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – smaż jeszcze przez 1 minutę. 

Następnie wlej wodę i gotuj przez 30 minut. 

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. 

Do zupy dodaj ziemniaki, passatę pomidorową i gotuj na średniej mocy palnika  jeszcze przez ok. 40-50 minut. 

Na koniec dopraw solą i pieprzem. 

 

Podawaj z ulubionym pieczywem. 

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *