Zupa gulaszowa
Jeśli lubisz grochówkę to zupa gulaszowa powinna przypaść ci do gustu.
To jedna z tych zup, która zawsze znika najszybciej .
Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca.
Zupa gulaszowa:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g wołowiny
- 1 nieduży por
- 1 mała cebula
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 500 g passaty pomidorowej
- przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka tymianku.
- 5-6 szklanek wody
Mięso pokrój na nieduże kawałki.
Warzywa umyj, obierz i pokrój – paprykę w paski, cebulę i por w piórka, zaś marchewki, pietruszkę w kosteczkę.
Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju, dobrze rozgrzej garnek, a następnie wrzuć pokrojone mięso.
Smaż na złoty kolor po ok 4-5 minut z każdej strony.
Gdy mięso będzie usmażone dodaj pokrojone warzywa i smaż jeszcze przez 5 minut.
Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – smaż jeszcze przez 1 minutę.
Następnie wlej wodę i gotuj przez 30 minut.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Do zupy dodaj ziemniaki, passatę pomidorową i gotuj na średniej mocy palnika jeszcze przez ok. 40-50 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ulubionym pieczywem.