Rolada biszkoptowa z jabłkami
Rolada biszkoptowa z jabłkami – to takie ciasto, które robi się szybko, nie jest ekstremalnie słodkie, a dodatek jabłek sprawia, że rolada nie jest sucha.
Rolada biszkoptowa z jabłkami :
- 4 jajka – osobno żółtka i białka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 duże jabłka
- cukier puder
Białka ubij na sztywną pianę.
Następnie do piany z białek dodawaj partiami cukier.
Piana z białek po dodaniu cukru powinna być błyszcząca, sztywna i gęsta.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka – niech masa dobrze wymiesza się z żółtkami.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sitko.
Następnie dodaj do masy – możesz masę wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie – drewnianą szpatułką.
Jabłka obierz i pokrój na cienkie plastry.
Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wyłóż pokrojone jabłka i wylej masę biszkoptową.
Masę rozsmaruj równomiernie .
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 20 -25 minut.
Biszkopt powinien lekko zarumienić się.
Blachę z ciastem wyciągnij na blat, posyp 1 łyżką cukru pudru, a następnie przykryj czystą ściereczką i teraz szybkim i sprawnym ruchem – trzymaj ściereczkę i blachę i zrób obrót o 180 stopni – tak by dno blaszki było na górze.
Ściągnij blachę, delikatnie ściągnij papier do pieczenia.
Ponownie posyp 1 łyżką cukru pudru i zacznij zwijać ciasto w roladę.
Zwijaj od krótszego boku – jeśli nie wiesz, jak to zrobić to zapraszam Cię na mój Instagram -tam krok po kroku pokazuję, jak zrobić taką roladę.
Gdy roladę będziesz mieć już zwiniętą, poczekaj, aż ciasto ostygnie.
Na koniec posyp jeszcze wierzch cukrem pudrem.
Smacznego 🙂