rolada z jabłkami
wypieki

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami – to takie ciasto, które robi się szybko, nie jest ekstremalnie słodkie, a dodatek jabłek sprawia, że rolada nie jest sucha. 

 

rolada z jabłkami

 

Rolada biszkoptowa z jabłkami :

  • 4 jajka – osobno żółtka i białka
  • pół szklanki cukru 
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 duże jabłka 
  • cukier puder

Białka ubij na sztywną pianę.

Następnie do piany z białek dodawaj partiami cukier. 

Piana z białek po dodaniu cukru powinna być błyszcząca, sztywna i gęsta. 

Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka – niech masa dobrze wymiesza się z żółtkami.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sitko.

Następnie dodaj do masy – możesz masę wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie – drewnianą szpatułką. 

Jabłka obierz i pokrój na cienkie plastry.

Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Na papier wyłóż pokrojone jabłka i wylej masę biszkoptową. 

Masę rozsmaruj równomiernie .

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 20 -25 minut. 

Biszkopt powinien lekko zarumienić się.

Blachę z ciastem wyciągnij na blat, posyp 1 łyżką cukru pudru, a następnie przykryj czystą ściereczką i teraz szybkim i sprawnym ruchem – trzymaj ściereczkę i blachę i zrób obrót o 180 stopni – tak by dno blaszki było na górze. 

Ściągnij blachę, delikatnie ściągnij papier do pieczenia. 

Ponownie posyp 1 łyżką cukru pudru i zacznij zwijać ciasto w roladę. 

Zwijaj od krótszego boku –  jeśli nie wiesz, jak to zrobić to zapraszam Cię na mój Instagram -tam krok po kroku pokazuję, jak zrobić taką roladę. 

Gdy roladę będziesz mieć już zwiniętą, poczekaj, aż ciasto ostygnie.

Na koniec posyp jeszcze wierzch cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *