kopytka z sosem pomidorowym
Drugie dania

Kopytka w sosie pomidorowym

Kopytka w sosie pomidorowym to prosty i szybki sposób na wykorzystanie kopytek z wczorajszego obiadu. Jest to też pomysł na obiad bez mięsa.

Przepis na kopytka znajdziesz tutaj. 

kopytka z sosem pomidorowym

 

 

 

Kopytka w sosie pomidorowym:

  • 1 kg ugotowanych kopytek 
  • 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • tarty ser żółty 200g
  • 1 kulka białej mozzarelli

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki. 

Do niewielkiego rondla wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż na rumiany kolor. 

Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier, sól i zioła – smaż jeszcze przez minutę. 

W międzyczasie do naczynia żaroodpornego włóż kopytka, wlej gorący przecier pomidorowy i całość wymieszaj – tak by sos pomidorowy dokładnie oblepił kopytka. 

Dokładnie posyp serem żółtym, a na koniec kulkę mozzarelli pokrój w paski i wyłóż na wierzch kopytek. 

Piecz w 190 stopniach przez 20 minut. 

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *