Kopytka w sosie pomidorowym
Kopytka w sosie pomidorowym to prosty i szybki sposób na wykorzystanie kopytek z wczorajszego obiadu. Jest to też pomysł na obiad bez mięsa.
Przepis na kopytka znajdziesz tutaj.
Kopytka w sosie pomidorowym:
- 1 kg ugotowanych kopytek
- 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- tarty ser żółty 200g
- 1 kulka białej mozzarelli
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
Do niewielkiego rondla wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż na rumiany kolor.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier, sól i zioła – smaż jeszcze przez minutę.
W międzyczasie do naczynia żaroodpornego włóż kopytka, wlej gorący przecier pomidorowy i całość wymieszaj – tak by sos pomidorowy dokładnie oblepił kopytka.
Dokładnie posyp serem żółtym, a na koniec kulkę mozzarelli pokrój w paski i wyłóż na wierzch kopytek.
Piecz w 190 stopniach przez 20 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Elżbieta Molska
Polecam spróbować 🙂
Truskawkowa Fiesta
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam