Karkówka pieczona
Karkówka pieczona to świetny pomysł na pyszny obiad lub jako idealna, soczysta wędlina na kanapki.
Przygotowanie jej zajmie Ci chwilę, a ja gwarantuję, że będziesz wracać po ten przepis.
Karkówka pieczona:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Karkówkę wieprzową umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Następnie w miseczce wymieszaj musztardę, majeranek i sól.
Taką mieszanką dobrze natrzyj mięso z każdej strony.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Do rękawa do pieczenia przełóż mięso, wrzuć plasterki czosnku.
Zamknij rękaw do pieczenia i dobrze potrząśnij mięsem, tak by plasterki czosnku rozprowadziły się po całym kawałku mięsa.
Karkówkę piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 70 minut.
Pieczenie w rękawie sprawia, że mięso jest wilgotne i soczyste.
Smacznego.