karkówka pieczona
Drugie dania

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona to świetny pomysł na pyszny obiad lub jako idealna, soczysta wędlina na kanapki

Przygotowanie jej zajmie Ci chwilę, a ja gwarantuję, że będziesz wracać po ten przepis.

 

karkówka pieczona

 

Karkówka pieczona:

  • 1 kg karkówki wieprzowej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majeranku suszonego 
  • 1 płaska łyżeczka soli 

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia 

 

Karkówkę wieprzową umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 

Następnie w miseczce wymieszaj musztardę, majeranek i sól.

Taką mieszanką dobrze natrzyj mięso z każdej strony. 

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Do rękawa do pieczenia przełóż mięso, wrzuć plasterki czosnku. 

Zamknij rękaw do pieczenia i dobrze potrząśnij mięsem, tak by plasterki czosnku rozprowadziły się po całym kawałku mięsa. 

 

Karkówkę piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 70 minut. 

Pieczenie w rękawie sprawia, że mięso jest wilgotne i soczyste. 

 

Smacznego.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *