Kopytka
Kopytka to kluski przygotowywane głównie z ugotowanych ziemniaków, które nadają im wyjątkowy smak i konsystencję. Kluski te często serwowane są jako dodatek do różnych dań głównych, najczęściej podawane z sosem, gulaszem lub bułką tartą.
Sprawdź poniższy przepis, aby dowiedzieć się, jak szybko i łatwo przygotować pyszne kopytka w swojej kuchni.
Kopytka:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki tortowej ( ok. 150 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Następnie dodaj pozostałe składniki : jajka, mąkę i sól.
Całość wyrób na gładką, plastyczną masę.
Ciasto podziel na cztery części i każdą część roluj – ma wyjść długi wałeczek grubości ok. 2 cm.
Następnie każdy wałeczek ucinaj na 2 cm kawałki – możesz ucinać takie, jakie lubisz – mogą być mniejsze, większe.
Do garnka wlej wodę, wsyp 1 łyżkę soli i doprowadź wodę do wrzenia.
Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucaj partiami kopytka i gotuj – polecam od wypłynięcia kopytek na wierzch gotować je jeszcze ok. 1 minutę.
Łyżką cedzakową wyłów kopytka. Postępuj tak, aż ugotujesz wszystkie kluski.
Podawaj od razu. Z tym, z czym lubisz najbardziej.
Smacznego 🙂