kopytka
Drugie dania

Kopytka

Kopytka to kluski przygotowywane głównie z ugotowanych ziemniaków, które nadają im wyjątkowy smak i konsystencję. Kluski te często serwowane są jako dodatek do różnych dań głównych, najczęściej podawane z sosem, gulaszem lub bułką tartą.

Sprawdź poniższy przepis, aby dowiedzieć się, jak szybko i łatwo przygotować pyszne kopytka w swojej kuchni.

 

kopytka

 

Kopytka:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki tortowej ( ok. 150 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Następnie dodaj pozostałe składniki : jajka, mąkę i sól.

Całość wyrób na gładką, plastyczną masę.

Ciasto podziel na cztery części i każdą część roluj – ma wyjść długi wałeczek grubości ok. 2 cm. 

Następnie każdy wałeczek ucinaj na 2 cm kawałki – możesz ucinać takie, jakie lubisz – mogą być mniejsze, większe. 

Do garnka wlej wodę, wsyp 1 łyżkę soli i doprowadź wodę do wrzenia. 

Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucaj partiami kopytka i gotuj – polecam od wypłynięcia kopytek na wierzch gotować je jeszcze ok. 1 minutę. 

Łyżką cedzakową wyłów kopytka. Postępuj tak, aż ugotujesz wszystkie kluski. 

Podawaj od razu. Z tym, z czym lubisz najbardziej. 

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *