Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo tradycyjny, a mianowicie na sałatkę jarzynową – chyba nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie zjadła tej oto sałatki.
U mnie w rodzinie sałatka jarzynowa króluje przede wszystkim na święta i okazje takie, jak imieniny, a u Was??
Zapraszam na mój sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową.
Sałatka jarzynowa:
– 4 ziemniaki średniej wielkości
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 nieduży seler
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 4 ogórki kiszone ok. 8-9 cm
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 puszka groszku konserwowego (odsączonego)
– ok. 250 ml ulubionego majonezu
– 2 łyżki musztardy sarepskiej
– sól, pieprz
– dodatkowo 2-3 łyżki majonezu
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy – nie obieramy warzyw.
Gotujemy w dużym garnku do miękkości – ok. 1-1,5 h, następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia(możemy warzywa ugotować dzień wcześniej). Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie, pokrojone składniki wkładamy do dużej miski.
Ugotowane jajka obieramy i kroimy w podobną kosteczkę co warzywa.Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru wody.
Odsączony groszek konserwowy, pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski.
Następnie do miski dodajemy połowę majonezu i jedną łyżkę musztardy. Wsypujemy sól (ok 1 łyżeczki) i pieprz (ok. 1/3 łyżeczki) – wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy pozostałą część majonezu i musztardy.
Ponownie mieszamy.
Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Przekładamy do mniejszego naczynia, smarujemy wierzch naszej sałatki 3 łyżkami majonezu i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h, aby smaki się „przegryzły”.
Możemy wierzch udekorować zieloną pietruszką, papryką lub marchewką.
Smacznego 🙂