Papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym
Choć szał na paprykę minął, to my nadal chętnie po nią sięgamy – nie tylko do kanapek, ale i do obiadu.
Dzisiejszy przepis to papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym.
Przepis prosty, często modyfikuję go tak, żeby wykorzystać zapasy z lodówki np. trochę pieczarek lub kukurydzy konserwowej.
Papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym:
-4 papryki średniej wielkości
-300g mięsa mielonego np. z łopatki
-1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g)
-2 łyżki oleju
-1/2 cebuli
-1 duży ząbek czosnku
-sól, pieprz
-1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
-szczypta mielonej ostrej papryki
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-80g startego żółtego sera
-1 jajko
*opcjonalnie : kilka pieczarek lub 5 łyżek kukurydzy konserwowej
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 – 15 minut – do miękkości, a następnie odcedzamy go z nadmiaru wody.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
Na dużej patelni podgrzewamy olej i smażymy cebulę i czosnek – około minuty, co chwilę mieszamy.
Dodajemy mięso mielone i smażymy – około 5 – 7 minut, tak żeby mięso nie było surowe.
Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami: papryką słodką, papryką ostrą, kurkumą, oregano i smażymy jeszcze chwilę.
Zestawiamy z ognia i dodajemy ryż, koncentrat pomidorowy, starty ser żółty ( pozostawiamy ok. 2 łyżek do posypania wierzchu papryk) i jajko – całość mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy i odkrajamy górę – tworząc tzw. kapelusik.
Każdą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasionek, a następnie wypełniamy farszem – mocno go dociskając.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy napełnione papryki i wlewamy obok papryk niepełną szklankę gorącej wody – całość przykrywamy – jeśli nie mamy pokrywki polecam przykryć naczynie folią aluminiową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 40 minut.
Pod koniec pieczenia ściągamy folię aluminiową i papryki posypujemy pozostałym żółtym serem – zapiekamy jeszcze chwilę, około 5 – 10 minut.
Smacznego 🙂