Papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym


Choć szał na paprykę minął, to my nadal chętnie po nią sięgamy – nie tylko do kanapek, ale i do obiadu.

Dzisiejszy przepis to papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym.

Przepis prosty, często modyfikuję go tak, żeby wykorzystać zapasy z lodówki np. trochę pieczarek lub kukurydzy konserwowej.

 

papryka faszerowana

Papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym:

-4 papryki średniej wielkości

-300g mięsa mielonego np. z łopatki

-1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g)

-2 łyżki oleju

-1/2 cebuli

-1 duży ząbek czosnku

-sól, pieprz

-1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

-szczypta mielonej ostrej papryki

-1 łyżeczka kurkumy

-1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku

-3 łyżki koncentratu pomidorowego

-80g startego żółtego sera

-1 jajko

*opcjonalnie : kilka pieczarek lub 5 łyżek kukurydzy konserwowej

 

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 – 15 minut – do miękkości, a następnie odcedzamy go z nadmiaru wody.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.

Na dużej patelni podgrzewamy olej i smażymy cebulę i czosnek – około minuty, co chwilę mieszamy.

Dodajemy mięso mielone i smażymy – około 5 – 7 minut, tak żeby mięso nie było surowe.

Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami: papryką słodką, papryką ostrą, kurkumą, oregano i smażymy jeszcze chwilę.

Zestawiamy z ognia i dodajemy ryż, koncentrat pomidorowy, starty ser żółty ( pozostawiamy ok. 2 łyżek do posypania wierzchu papryk) i jajko – całość mieszamy.

 

Papryki myjemy, osuszamy i odkrajamy górę – tworząc tzw. kapelusik.

Każdą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasionek, a następnie wypełniamy farszem – mocno go dociskając.

 

Do żaroodpornego naczynia wkładamy napełnione papryki  i wlewamy obok papryk niepełną szklankę gorącej wody – całość przykrywamy – jeśli nie mamy pokrywki polecam przykryć naczynie folią aluminiową.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 40 minut.

Pod koniec pieczenia ściągamy folię aluminiową i papryki posypujemy pozostałym żółtym serem – zapiekamy jeszcze chwilę, około 5 – 10 minut.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Leczo
September 19, 2017
Placki z cukinii
September 02, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Zupa pieczarkowa
January 04, 2017
Gulasz z klopsikami, dynią i pomidorami
December 17, 2016
Makaron z pastą paprykową
December 17, 2016
Obiad, który robi się sam, czyli zapiekany kurczak z warzywami
December 17, 2016
Grillowany kurczak z warzywami
December 17, 2016
Szyszki dla Alergika
December 14, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe