Donuts – amerykańskie pączki
Donuts – amerykańskie pączki, czyli pączki z dziurką. Są dwie wersje takich pączków.
W pierwszej wersji ciasto jest z dodatkiem drożdży, zaś druga wersja to ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia.
Dzisiaj pokażę Wam tą drugą wersję – szybką, prostą, bez wyrastania.
Pączki po usmażeniu są bardzo dobre, ciasto jest zwarte, ale nie gumiaste.
Donuts – amerykańskie pączki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- kolorowe posypki
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w dużej misce i zagniatamy.
Jeśli ciasto będzie kleić się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką.
Wyrabianie ciasta powinno zająć około 5 minut.
Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat.
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Wycinamy okręgi o średnicy 8 cm, a w tych okręgach wycinamy na środku małe kółeczko – o średnicy 2 cm.
Wlewamy olej do szerokiej patelni – dobrze rozgrzewamy ( prosty sposób, aby sprawdzić czy olej dobrze jest rozgrzany, to wystarczy kawałek skórki od chleba wrzucić na olej – jak zacznie skwierczeć możemy zacząć smażyć pączki).
Smażymy pączki z każdej strony.
Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Gdy czekolada będzie już płynna – dodajemy 1 łyżeczkę oleju – spowoduje to wyrównanie glazury na pączkach.
Zanurzamy każdego pączka w czekoladzie, posypujemy kolorowymi posypkami.
Smacznego 🙂