Desery,  Na różne okazje

Donuts – amerykańskie pączki

 

Donuts – amerykańskie pączki, czyli pączki z dziurką. Są dwie wersje takich pączków.

W pierwszej wersji ciasto jest z dodatkiem drożdży, zaś druga wersja to ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia. 

Dzisiaj pokażę Wam tą drugą wersję – szybką, prostą, bez wyrastania. 

Pączki po usmażeniu są bardzo dobre, ciasto jest zwarte, ale nie gumiaste.

 

 

Donuts – amerykańskie pączki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia 
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej 
  • kolorowe posypki

 

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w dużej misce i zagniatamy. 

Jeśli ciasto będzie kleić się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką. 

Wyrabianie ciasta powinno zająć około 5 minut.

Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. 

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Wycinamy okręgi o średnicy 8 cm, a w tych okręgach wycinamy na środku małe kółeczko – o średnicy 2 cm. 

Wlewamy olej do szerokiej patelni – dobrze rozgrzewamy ( prosty sposób, aby sprawdzić czy olej dobrze jest rozgrzany, to wystarczy kawałek skórki od chleba wrzucić na olej – jak zacznie skwierczeć możemy zacząć smażyć pączki).

Smażymy pączki z każdej strony. 

Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. 

W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Gdy czekolada będzie już płynna – dodajemy 1 łyżeczkę oleju – spowoduje to wyrównanie glazury na pączkach. 

Zanurzamy każdego pączka w czekoladzie, posypujemy kolorowymi posypkami. 

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *