makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Drugie dania

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to szybki i aromatyczny przepis na wyjątkowe danie. Delikatne krewetki podkreślają smak świeżych pomidorków koktajlowych, tworząc doskonałą kompozycję smaków.

Proste i szybkie przygotowanie sprawia, że danie stanowi idealny wybór na szybki obiad czy romantyczną kolację. Spróbuj tego przepisu, aby zaskoczyć swoich gości smakiem i prostotą przygotowania!

 

 

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi:

  • makaron spaghetti 500g
  • 250 g krewetek mrożonych ( polecam kupić te oczyszczone bez pancerzy)
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół średniej wielkości cebuli 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki

Makaron spaghetti gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zostawiamy ok 1 szklanki wody z gotowania makaronu. 

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy na drobne kawałki. 

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy przez pół minuty cebulę i czosnek – cały czas mieszamy, żeby nic nam się nie przypaliło. 

Następnie dodajemy krewetki – obsmażamy z każdej ze stron przez około 1 minutę – polecam ściągnąć do jednego boku patelni cebulę i czosnek, tak by się nie przypaliły, gdy będziemy obsmażać krewetki. 

Gdy krewetki złapią już różowy kolor dodajemy pomidorki koktajlowe i smażymy kolejną minutę. 

Do patelni dodajemy ugotowany makaron, masło i szklankę wody z gotowania makaronu. 

Całość mieszamy.

Na koniec dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *