Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to szybki i aromatyczny przepis na wyjątkowe danie. Delikatne krewetki podkreślają smak świeżych pomidorków koktajlowych, tworząc doskonałą kompozycję smaków.
Proste i szybkie przygotowanie sprawia, że danie stanowi idealny wybór na szybki obiad czy romantyczną kolację. Spróbuj tego przepisu, aby zaskoczyć swoich gości smakiem i prostotą przygotowania!
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi:
- makaron spaghetti 500g
- 250 g krewetek mrożonych ( polecam kupić te oczyszczone bez pancerzy)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- pół średniej wielkości cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Makaron spaghetti gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zostawiamy ok 1 szklanki wody z gotowania makaronu.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy na drobne kawałki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy przez pół minuty cebulę i czosnek – cały czas mieszamy, żeby nic nam się nie przypaliło.
Następnie dodajemy krewetki – obsmażamy z każdej ze stron przez około 1 minutę – polecam ściągnąć do jednego boku patelni cebulę i czosnek, tak by się nie przypaliły, gdy będziemy obsmażać krewetki.
Gdy krewetki złapią już różowy kolor dodajemy pomidorki koktajlowe i smażymy kolejną minutę.
Do patelni dodajemy ugotowany makaron, masło i szklankę wody z gotowania makaronu.
Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego 🙂