makaron z kurczakiem i cukinią w curry
Stali czytelnicy nie będą zdziwieni kolejną szybką propozycją na obiad w 15 minut.
Niestety w czasie wakacji, gdy starszak jest w domu, a młodsza zaczęła sama chodzić – nie ma mowy na super skomplikowane obiady, bo po prostu nie mam na to czasu i dzięki temu powstał kolejny fajny, smaczny i szybki obiad.
Makaron z kurczakiem i cukinią w curry:
– 300g makaronu np. rurki lub świderki
– 1 mała cukinia
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 1 niepełna łyżeczka curry w proszku
– 2 duże ząbki czosnku
– 1/2 cebuli
– ok. 150 ml śmietanki 30 %
– sól, pieprz
– olej – ok . 1 łyżka do marynaty i 2 – 3 łyżki do smażenia
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5cm.
Tak przygotowanego kurczaka marynujemy – do miseczki wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy przyprawę curry, sól i pieprz oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Następnie obieramy i kroimy cukinię w podobną kostkę co kurczaka- jeśli jest młoda i mała, nie musimy jej obierać ze skórki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę ok. 2 minut.
Po tym czasie na patelnię wrzucamy cukinię i smażymy kolejne 2 minuty.
Na koniec wrzucamy zamarynowanego kurczaka i smażymy ok. 4-5 min, co jakiś czas mieszając.
Gdy kurczak będzie już usmażony – całość zalewamy śmietanką i mieszamy.
Pozostawiamy na gazie jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje.
Mieszamy makaron z sosem i podajemy ciepłe.
Smacznego 🙂