zupy

Zupa vichyssoise

Zupa vichyssoise to bardzo prosta i pyszna zupa, która swoje korzenie ma we Francji. 

Zupa ta przygotowywana jest z ziemniaków, porów, cebuli i tradycyjnie podaje ją się na zimno – ja jednak polecam ją w wersji na ciepło. 

 

 

Zupa vichyssoise :

  • 2 średniej wielkości pory
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka oleju

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. 

Pory i cebulę kroimy w plasterki.

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone pory i cebulę.

Smażymy ok. 2 minut i dorzucamy pokrojone ziemniaki. 

Smażymy kolejne 2 minuty – co chwilę mieszamy, żeby cebula i por nie przypaliły się. 

Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy ok. 15-20 minut. 

Następnie garnek zestawiamy z ognia, a warzywa miksujemy na gładką masę. 

Doprawiamy solą i pieprzem. 

Przygotowujemy grzanki:

Na rozgrzanej patelni wlewamy olej, układamy kromki chleba, smażymy z każdej strony na rumiano. 

Gdy nasze kromki ostygną, kroimy je na małe kwadraty. 

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • Elżbieta Molska

    Dziękuję za miły komentarz i zapraszam po więcej prostych i ciekawych przepisów

  • Fotograf Wrocław

    Świetny artykuł. W trakcie poszukiwania w internecie informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Chcę podziękować za Twoją pracę. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał, żeby poczytać nowe artykuły.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *