
Zupa vichyssoise
Zupa vichyssoise to bardzo prosta i pyszna zupa, która swoje korzenie ma we Francji.
Zupa ta przygotowywana jest z ziemniaków, porów, cebuli i tradycyjnie podaje ją się na zimno – ja jednak polecam ją w wersji na ciepło.
Zupa vichyssoise :
- 2 średniej wielkości pory
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 kromki chleba
- 1 łyżka oleju
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Pory i cebulę kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone pory i cebulę.
Smażymy ok. 2 minut i dorzucamy pokrojone ziemniaki.
Smażymy kolejne 2 minuty – co chwilę mieszamy, żeby cebula i por nie przypaliły się.
Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy ok. 15-20 minut.
Następnie garnek zestawiamy z ognia, a warzywa miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki:
Na rozgrzanej patelni wlewamy olej, układamy kromki chleba, smażymy z każdej strony na rumiano.
Gdy nasze kromki ostygną, kroimy je na małe kwadraty.
Smacznego 🙂


2 komentarze
Elżbieta Molska
Dziękuję za miły komentarz i zapraszam po więcej prostych i ciekawych przepisów
Fotograf Wrocław
Świetny artykuł. W trakcie poszukiwania w internecie informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Chcę podziękować za Twoją pracę. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał, żeby poczytać nowe artykuły.