zupy

Zupa – krem z kalafiora

Kremowa, niezwykle elegancka zupa – krem z kalafiora z dodatkiem boczku smakuje pysznie nie tylko w chłodne jesienne dni.

kalafior_20140520160817

Zupa – krem z kalafiora:

– średniej wielkości kalafior

– 1 por ( biała część)

– 1 nieduża pietruszka

– kawałek selera

– cebula

– 2 ziemniaki

– 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

– łyżka oleju lub oliwy z oliwek

– 1/2 litra mleka

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól, pieprz do smaku

– 50g boczku pokrojonego w kosteczkę

Pora, pietruszkę, selera i cebulę pokroić w kostkę. W garnku najlepiej z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok 2 min, mieszając co chwilę, aby warzywa się nie przypaliły. Obrać i pokroić ziemniaki, kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodać do pozostałych warzyw, smażyć kolejne 2 min. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz, po czym zalać warzywa mlekiem i bulionem.

Gotować warzywa na małym ogniu przez ok. pół godziny lub do miękkości.

Na suchej patelni obsmażyć boczek pokrojony kosteczkę.

Następnie z powstałego wywaru odlać niepełną szklankę, a resztę zmiksować blenderem. W razie konieczności, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta dolewać po trochu odlanego wcześniej wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch zupy posypać przysmażonym boczkiem.

Smacznego 🙂

krem_z_kalafiora

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *