Zupa – krem z kalafiora
Kremowa, niezwykle elegancka zupa – krem z kalafiora z dodatkiem boczku smakuje pysznie nie tylko w chłodne jesienne dni.
Zupa – krem z kalafiora:
– średniej wielkości kalafior
– 1 por ( biała część)
– 1 nieduża pietruszka
– kawałek selera
– cebula
– 2 ziemniaki
– 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– łyżka oleju lub oliwy z oliwek
– 1/2 litra mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz do smaku
– 50g boczku pokrojonego w kosteczkę
Pora, pietruszkę, selera i cebulę pokroić w kostkę. W garnku najlepiej z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok 2 min, mieszając co chwilę, aby warzywa się nie przypaliły. Obrać i pokroić ziemniaki, kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodać do pozostałych warzyw, smażyć kolejne 2 min. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz, po czym zalać warzywa mlekiem i bulionem.
Gotować warzywa na małym ogniu przez ok. pół godziny lub do miękkości.
Na suchej patelni obsmażyć boczek pokrojony kosteczkę.
Następnie z powstałego wywaru odlać niepełną szklankę, a resztę zmiksować blenderem. W razie konieczności, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta dolewać po trochu odlanego wcześniej wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch zupy posypać przysmażonym boczkiem.
Smacznego 🙂