napoje i koktajle

Zielony koktajl – jarmuż, jabłko, kiwi

Od kilku tygodni codziennie piję koktajle, nie tylko dlatego, że zdrowe, wartościowe bomby witaminowe dla naszego organizmu,  ale przede wszystkim jest to jedna z nielicznych rzeczy, która w moim stanie, rano bez problemu przechodzi mi przez gardło 😉

Jarmuż odkryłam na nowo, choć pierwsza próba kilka lat temu z tym warzywem była słaba.

Minęło trochę czasu, nauczyłam się jego prawidłowej obróbki, a sam jarmuż w tym czasie stał się bardzo popularny nie tylko w blogosferze, ale zaczął na dobre gościć w dietach, menu restauracyjnym czy jako zdrowy suplement ( jarmuż ma mnóstwo witaminy C, A, K, potasu i ma silne działanie antynowotworowe).

 

koktajl_20160410162203

 

Zielony koktajl:

– garść jarmużu

– 1 średniej wielkości, słodkie jabłko

– 1 kiwi

– 1 łyżeczka siemienia lnianego

– pół szklanki wody

– opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

 

Jarmuż myjemy, odkrajamy twarde łodygi, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem, aby wytrącić goryczkę ( jest to bardzo ważne).

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki.

Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Jarmuż, jabłko, kiwi, siemię lniane i wodę umieszczamy w misie blendera lub w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Możemy dodać łyżeczkę miodu.

Przelewamy do szklanki.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *