Zielony koktajl – jarmuż, jabłko, kiwi
Od kilku tygodni codziennie piję koktajle, nie tylko dlatego, że zdrowe, wartościowe bomby witaminowe dla naszego organizmu, ale przede wszystkim jest to jedna z nielicznych rzeczy, która w moim stanie, rano bez problemu przechodzi mi przez gardło 😉
Jarmuż odkryłam na nowo, choć pierwsza próba kilka lat temu z tym warzywem była słaba.
Minęło trochę czasu, nauczyłam się jego prawidłowej obróbki, a sam jarmuż w tym czasie stał się bardzo popularny nie tylko w blogosferze, ale zaczął na dobre gościć w dietach, menu restauracyjnym czy jako zdrowy suplement ( jarmuż ma mnóstwo witaminy C, A, K, potasu i ma silne działanie antynowotworowe).
Zielony koktajl:
– garść jarmużu
– 1 średniej wielkości, słodkie jabłko
– 1 kiwi
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
– pół szklanki wody
– opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Jarmuż myjemy, odkrajamy twarde łodygi, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem, aby wytrącić goryczkę ( jest to bardzo ważne).
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki.
Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Jarmuż, jabłko, kiwi, siemię lniane i wodę umieszczamy w misie blendera lub w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Możemy dodać łyżeczkę miodu.
Przelewamy do szklanki.
Smacznego 🙂