tapenada
przystawki,  śniadania

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada to nic innego jak pasta z oliwek.

Pyszna, bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu.

Gotową pastę możemy przechowywać w zamkniętym pudełku w lodówce do 3 tygodni.

 

tapenada z czarnych oliwek

 

 

Tapenada z czarnych oliwek:

– 160 g czarnych oliwek bez pestek ( bez zalewy)

– 1 duży ząbek czosnku

– 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek

– 1 łyżka kaparów

– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– szczypta chilli

– pieprz

 

Czosnek obieramy i siekamy.

Do miski blendera wrzucamy odsączone oliwki, kapary, posiekany czosnek i wlewamy oliwę z oliwek.

Całość miksujemy blenderem na wysokich obrotach ok. 1 minuty.

Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. posiekana natka pietruszki, sok z cytryny i szczypta chilli – ponownie miksujemy.

Na koniec doprawiamy tapenadę pieprzem.

Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.

 

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.