Tapenada z czarnych oliwek
Tapenada to nic innego jak pasta z oliwek.
Pyszna, bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu.
Gotową pastę możemy przechowywać w zamkniętym pudełku w lodówce do 3 tygodni.
Tapenada z czarnych oliwek:
– 160 g czarnych oliwek bez pestek ( bez zalewy)
– 1 duży ząbek czosnku
– 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– szczypta chilli
– pieprz
Czosnek obieramy i siekamy.
Do miski blendera wrzucamy odsączone oliwki, kapary, posiekany czosnek i wlewamy oliwę z oliwek.
Całość miksujemy blenderem na wysokich obrotach ok. 1 minuty.
Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. posiekana natka pietruszki, sok z cytryny i szczypta chilli – ponownie miksujemy.
Na koniec doprawiamy tapenadę pieprzem.
Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.
Smacznego 🙂