Drugie dania

Tacos z kurczakiem

tacos-z-kurczakiem

Tacos z kurczakiem :

Sos:

– 1/2 puszki czerwonej fasoli (odcedzonej i dodatkowo wypłukanej w zimnej wodzie)

– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

– 1/2 dużej, czerwonej cebuli drobno posiekanej

– 1 duży ząbek czosnku

– 3/4 szklanki passaty pomidorowej ( może być przecier pomidorowy, ewentualnie koncentrat pomidorowy )

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1/2 łyżeczki cukru

– pieprz

– 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

– 2 nieduże piersi z kurczaka

– po 1/2 łyżeczki soli i papryki słodkiej w proszku

– duża szczypta pieprzu

– 2 łyżki oleju

– śmietana 18%

– 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

– 12 gotowych tortilli ( najlepiej będą pasować te z mąki kukurydzianej )

– świeża kolendra ( jeśli nie lubicie kolendry, możecie ją zastąpić świeżą pietruszką )

 

Przygotowanie tacos zaczynamy od kurczaka.

Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę.

Pokrojone kawałki kurczaka przekładamy do miski, dodajemy dużą szczyptę pieprzu, po 1/2 łyżeczki soli i papryki słodkiej.

Całość dobrze mieszamy i odstawiamy.

 

Przygotowujemy sos.

Do wysokiego garnka wlewamy olej, dobrze go rozgrzewamy.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy go przez 30 sekund.

Do garnka dodajemy fasolę, kukurydzę i posiekaną cebulę – całość smażymy ok. 2 minut.

Po upływie tego czasu wlewamy passatę, dodajemy sól, pieprz i cukier – mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika o połowę.

Jeśli passata była rzadka to musimy odparować płyn, aby sos był gęsty ( mi zajęło to ok. 15 minut ).

 

Przygotowanie kurczaka:

Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy olej i partiami smażymy kurczaka ( jeśli na patelnię wrzucimy za dużo kawałków kurczaka na raz, mięso zamiast usmażyć się – ugotuje się, a tego nie chcemy ).

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Gotowe tortille opiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 5-7 minut.

 

Nasze tacosy są już prawie gotowe, wystarczy je złożyć.

Do każdej tortilli wkładamy po 2 łyżki sosu, kilka kawałków kurczaka, robimy kleksa ze śmietany.

Na wierzch dajemy czerwoną cebulę i obficie posypujemy kolendrą ( lub pietruszką ).

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *