fit,  przekąski

Wege Sushi – wege Futomaki

Wege Sushi – wege Futomaki

 

A wszystko zaczęło się od zachcianki ciążowej – dzięki której powstały te małe, pyszne cudeńka.

 

Lubicie sushi???

Jeśli tak, to mam dla Was przepis wege 😉 a samo sushi nie jest trudne w przygotowaniu, za to można fajnie spędzić czas z najbliższymi – krojąc, zwijając czy podjadając 😉

 

sushi_edited

 

Wege sushi:

– pół szklanki ryżu do sushi

– niepełna szklanka wody

– 4 łyżki octu ryżowego

– 1 łyżka cukru

– 2-3 liście nori

– łyżeczka czarnego sezamu

– sos sojowy

Dodatki: pół papryki czerwonej, ogórek, marchewka, avocado.

 

Przygotowanie:

Ryż płuczemy minimum 3 razy w zimnej wodzie.

Następnie zalewamy ryż niepełną szklanką wody – mieszamy.

Zagotowujemy ryż na maksymalnej mocy palnika. Gdy tylko zacznie się gotować woda, zmniejszamy moc palnika do minimum  – gotujemy ryż „pod przykryciem” jeszcze 10 minut.

Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy garnek z ryżem jeszcze na ok. 10 min.

W między czasie w małym garnuszku podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem – nie zagotowujemy !!

Gdy ryż nieco się ochłodzi dodajemy ocet z rozpuszczonym cukrem – wszystko dokładnie mieszamy.

Nasze dodatki kroimy w cienkie słupki.

 

Na macie bambusowej kładziemy liść nori, delikatnie zwilżamy opuszki palców i wykładamy po łyżce ryżu – rozprowadzając go po całej powierzchni liścia (polecam przygotować sobie małą miseczkę z wodą, dzięki zwilżonym palcom łatwiej równomiernie rozprowadzić ryż na liściu).

Dodatki układamy w jednej linii – po paseczku papryki, ogórka, marchewki i avocado.

Zwijamy w rulon, dociskając.

Na koniec kroimy na 6 równych krążków. Posypujemy czarnym sezamem.

 

Do sushi podajemy w małej miseczce sos sojowy.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *