Wege Sushi – wege Futomaki
Wege Sushi – wege Futomaki
A wszystko zaczęło się od zachcianki ciążowej – dzięki której powstały te małe, pyszne cudeńka.
Lubicie sushi???
Jeśli tak, to mam dla Was przepis wege 😉 a samo sushi nie jest trudne w przygotowaniu, za to można fajnie spędzić czas z najbliższymi – krojąc, zwijając czy podjadając 😉
Wege sushi:
– pół szklanki ryżu do sushi
– niepełna szklanka wody
– 4 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 2-3 liście nori
– łyżeczka czarnego sezamu
– sos sojowy
Dodatki: pół papryki czerwonej, ogórek, marchewka, avocado.
Przygotowanie:
Ryż płuczemy minimum 3 razy w zimnej wodzie.
Następnie zalewamy ryż niepełną szklanką wody – mieszamy.
Zagotowujemy ryż na maksymalnej mocy palnika. Gdy tylko zacznie się gotować woda, zmniejszamy moc palnika do minimum – gotujemy ryż „pod przykryciem” jeszcze 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy garnek z ryżem jeszcze na ok. 10 min.
W między czasie w małym garnuszku podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem – nie zagotowujemy !!
Gdy ryż nieco się ochłodzi dodajemy ocet z rozpuszczonym cukrem – wszystko dokładnie mieszamy.
Nasze dodatki kroimy w cienkie słupki.
Na macie bambusowej kładziemy liść nori, delikatnie zwilżamy opuszki palców i wykładamy po łyżce ryżu – rozprowadzając go po całej powierzchni liścia (polecam przygotować sobie małą miseczkę z wodą, dzięki zwilżonym palcom łatwiej równomiernie rozprowadzić ryż na liściu).
Dodatki układamy w jednej linii – po paseczku papryki, ogórka, marchewki i avocado.
Zwijamy w rulon, dociskając.
Na koniec kroimy na 6 równych krążków. Posypujemy czarnym sezamem.
Do sushi podajemy w małej miseczce sos sojowy.
Smacznego 🙂