Desery

Wegańskie trufle Oreo

Ciastka Oreo – nie znam osoby, która by o nich nie słyszała.

Jedni je kochają, zaś inni nienawidzą.

Przyznaję się, sama osobiście nie jestem ich fanką, za to mój Alergik je uwielbia, ponieważ są to jedyne ciastka „sklepowe”, które może śmiało jeść – tak, tak Oreo nie zawierają w swoim składzie mleka i jajek 🙂

Każdy kto nas odwiedza przynosi taką paczuszkę, wierzcie mi potrafi się ich uzbierać naprawdę dużo.

Tym razem chciałam „pozbyć” się ich jak najwięcej.

I tak powstały smaczne, wilgotne i wegańskie trufle 🙂

 

trufle

 

Wegańskie trufle Oreo:

ok. 25 sztuk

– 2 opakowania ciastek Oreo (32 ciastka)

– 100 g mleka kokosowego ( tylko biała część)

Dodatkowo:

– 3-4 łyżki prawdziwego kakao

– 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Mleko kokosowe musi być dobrze schłodzone – najlepiej wstawić je na całą noc do lodówki.

Ciasteczka miksujemy w malakserze – do powstania tzw piasku ( nie może być większych grudek).

Następnie delikatnie otwieramy mleko kokosowe, odlewamy przezroczystą „wodę” z puszki ( możemy ją użyć np do naleśników lub do koktajli) i do zmiksowanych ciastek dodajemy białą, gęstą masę kokosową. Mieszamy do połączenia się składników – możemy to zrobić w misie malaksera lub wymieszać ręcznie.

Tak przygotowaną masę, wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia na min 2 godziny.

Kakao mieszamy w miseczce z cynamonem.

Małą łyżeczką nabieramy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao. Ponownie wkładamy do lodówki. Wyciągamy przed podaniem.
Smacznego 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *