wypieki

Fenomenalne ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinia zazwyczaj kojarzy się z daniami na słono – wiecie leczo te sprawy. A jednak można fajnie wykorzystać cukinię np. do ciast. 

 

ciasto czekoladowe z cukinią

 

Fenomenalne ciasto czekoladowe z cukinią:

  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru ( 250g )
  • 125 ml oleju ( 1/2 szklanki )
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany ( 90 g)
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki )
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki kakao (60 g)
  • 2 szklanki startej cukinii ( może być ze skórką )
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady ( 40 – 45g )

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Do wysokiej miski dajemy masło, cukier i cukier waniliowy.

Mikserem ucieramy masło do uzyskania jasnej, puszystej masy. 

Następnie małą stróżką wlewamy olej – cały czas miksując. 

Wbijamy dwa jajka i dodajemy śmietanę – całość miksujemy na małych obrotach. 

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski – mieszamy  już nie mikserem, a silikonową szpatułką.

Na koniec do masy dodajemy startą cukinię ( jeśli cukinia podejdzie mocno wodą to polecam delikatnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody) i posiekaną czekoladę. 

Całość mieszamy, by składniki połączyły się – masa będzie gęsta.

Masę wylewamy na blachę o wymiarach 21 x 27 cm, wyłożoną papierem do pieczenia .

Ciasto pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach.

Po upływie tego czasu możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto już się w środku upiekło. 

Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w blasze do całkowitego ostygnięcia. 

W międzyczasie przygotowujemy polewę: czekoladę wraz z masłem umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, do czasu, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto. 

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *