Fenomenalne ciasto czekoladowe z cukinią
Cukinia zazwyczaj kojarzy się z daniami na słono – wiecie leczo te sprawy. A jednak można fajnie wykorzystać cukinię np. do ciast.
Fenomenalne ciasto czekoladowe z cukinią:
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru ( 250g )
- 125 ml oleju ( 1/2 szklanki )
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany ( 90 g)
- 300g mąki pszennej (2 szklanki )
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki kakao (60 g)
- 2 szklanki startej cukinii ( może być ze skórką )
- pół tabliczki gorzkiej czekolady ( 40 – 45g )
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do wysokiej miski dajemy masło, cukier i cukier waniliowy.
Mikserem ucieramy masło do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie małą stróżką wlewamy olej – cały czas miksując.
Wbijamy dwa jajka i dodajemy śmietanę – całość miksujemy na małych obrotach.
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski – mieszamy już nie mikserem, a silikonową szpatułką.
Na koniec do masy dodajemy startą cukinię ( jeśli cukinia podejdzie mocno wodą to polecam delikatnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody) i posiekaną czekoladę.
Całość mieszamy, by składniki połączyły się – masa będzie gęsta.
Masę wylewamy na blachę o wymiarach 21 x 27 cm, wyłożoną papierem do pieczenia .
Ciasto pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach.
Po upływie tego czasu możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto już się w środku upiekło.
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w blasze do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy polewę: czekoladę wraz z masłem umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, do czasu, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto.
Smacznego 🙂