mus czekoladowy
Desery

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy – to rozpusta dla podniebienia. Gorzka czekolada z dodatkiem jajek i bitej śmietany tworzy idealny, puszysty deser. 

Mus można podawać z dodatkami, takimi jak świeże lub mrożone owoce, czy z kleksem bitej śmietany. 

 

mus czekoladowy

 

Mus czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady ( 70-80% )
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków ( ok . 25 g )
  • 25 g masła
  • 70 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 
  • szczypta soli 

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy tylko czekolada rozpuści się miseczkę odkładamy na bok.

W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno – ważne, żeby śmietanki nie przebić, żeby nam się nie zważyła. 

Następnie żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę – ubijamy dość długo, aż do rozpuszczenia się cukru – najlepiej to sprawdzić nabierając odrobinę masy na opuszki palców, jeśli będą wyczuwalne grudki to znak, że masę musimy jeszcze trochę ubijać. 

Roztopioną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy na wolnych obrotach, aż masy się połączą. 

Następnie dodajemy połowę ubitej śmietany kremówki, mieszamy – masa powinna nam się trochę rozrzedzić. Drugą część śmietany dodajemy i delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. 

Podobnie postępujemy z ubitymi białkami, do masy dodajemy w dwóch turach ubite białka i delikatnie mieszamy. 

Tak przygotowany mus rozlewamy do pucharków lub niewielkich miseczek. 

Miseczki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem możemy gotowy, schłodzony mus czekoladowy udekorować owocami lub tartą czekoladą. 

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.