śniadania

Jajecznica z kurkami

Marzysz o śniadaniu, które wprowadzi Cię w doskonały nastrój na cały dzień? Jajecznica z kurkami to klasyk, który łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak.

Te aromatyczne grzyby dodadzą Twojej jajecznicy leśnego charakteru, a przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut. Idealne na leniwy poranek lub szybki, pożywny posiłek.

Spróbuj, a przekonasz się, że jajecznica może być czymś więcej niż tylko zwykłym śniadaniem, a jeśli szukasz innych przepisów z kurkami, to koniecznie sprawdź ten przepis na zupę krem ze smażonymi kurkami.

 

 

 

Jajecznica z kurkami:

  • pół cebuli – obranej i pokrojonej w piórka
  • ok. 130 g grzybów kurek, oczyszczonych 
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub szczypiorek

 

Oczyszczone grzyby kurki kroimy na mniejsze kawałki.

Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, a po ok. 20 – 30 sekundach dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok. 2. minut. 

Kurki powinny delikatnie się zrumienić, ale nie przypalić. 

W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz, a następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię. 

Po ok. 20 sekundach, gdy nasza jajecznica choć trochę się zetnie, mieszamy całość drewnianą łyżką.

Zestawiamy patelnię z ognia – dzięki temu, nasza jajecznica z kurkami dojdzie, ale nie wysuszy się. 

Na koniec posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *