
Jajecznica z kurkami
Sezon na grzyby w pełni.
Jeśli lubicie grzyby kurki, to ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Prosta w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczna jajecznica.
Zapraszam po przepis.
Jajecznica z kurkami:
- pół cebuli – obranej i pokrojonej w piórka
- ok. 130 g grzybów kurek, oczyszczonych
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Oczyszczone grzyby kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, a po ok. 20 – 30 sekundach dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok. 2. minut.
Kurki powinny delikatnie się zrumienić, ale nie przypalić.
W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz, a następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię.
Po ok. 20 sekundach, gdy nasza jajecznica choć trochę się zetnie, mieszamy całość drewnianą łyżką.
Zestawiamy patelnię z ognia – dzięki temu, nasza jajecznica z kurkami dojdzie, ale nie wysuszy się.
Na koniec posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego 🙂

