Jajecznica z kurkami
Marzysz o śniadaniu, które wprowadzi Cię w doskonały nastrój na cały dzień? Jajecznica z kurkami to klasyk, który łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak.
Te aromatyczne grzyby dodadzą Twojej jajecznicy leśnego charakteru, a przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut. Idealne na leniwy poranek lub szybki, pożywny posiłek.
Spróbuj, a przekonasz się, że jajecznica może być czymś więcej niż tylko zwykłym śniadaniem, a jeśli szukasz innych przepisów z kurkami, to koniecznie sprawdź ten przepis na zupę krem ze smażonymi kurkami.
Jajecznica z kurkami:
- pół cebuli – obranej i pokrojonej w piórka
- ok. 130 g grzybów kurek, oczyszczonych
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Oczyszczone grzyby kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, a po ok. 20 – 30 sekundach dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok. 2. minut.
Kurki powinny delikatnie się zrumienić, ale nie przypalić.
W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz, a następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię.
Po ok. 20 sekundach, gdy nasza jajecznica choć trochę się zetnie, mieszamy całość drewnianą łyżką.
Zestawiamy patelnię z ognia – dzięki temu, nasza jajecznica z kurkami dojdzie, ale nie wysuszy się.
Na koniec posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego 🙂