sernik tiramisu
Desery

Sernik tiramisu – bez pieczenia

Sernik tiramisu – bez pieczenia to propozycja doskonała dla osób, które uwielbiają serniki i kawę.

Na dodatek ciasto jest bez pieczenia, więc gdy najdzie Was ochota nawet w upalne dni na sernik, jest to rozwiązanie idealne.

Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta użyłam twarogu sernikowego z mascarpone President – jego kremowa konsystencja i dodatek mascarpone sprawiają, że sernik jest delikatny, a zarazem zwarty i nie rozpływa się.

 

sernim tiramisu bez pieczenia

 

 

Sernik tiramisu – bez pieczenia :

Spód:

– 3 łyżki roztopionego i ostudzonego masła ( ok. 70 g )

– 150 g herbatników maślanych

Masa serowa:

– twaróg sernikowy z mascarpone President

– 200 g śmietanki 30 %

– 1 szklanka cukru pudru ( ok. 150 g )

– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego

– 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

– biszkopty “języczki” lady fingers

– filiżanka kawy rozpuszczalnej – schłodzonej

– 1 łyżka prawdziwego kakao

– kilka listków mięty

 

Spód blachy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztopione masło i chwilę miksujemy – do uzyskania konsystencji piasku.

Całość wysypujemy na spód blachy i dobrze przyciskamy.

Blachę wstawiamy do lodówki.

 

W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Do miseczki wsypujemy żelatynę i wlewamy 3 łyżki ostudzonej kawy – mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała.

Do wysokiej miski dajemy twaróg sernikowy z mascarpone President i śmietankę kremówkę – całość miksujemy na wysokich obrotach przez 7-9 minut.

Miseczkę z żelatyną wkładamy na 10 sekund do mikrofali – lub żelatynę podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu – tylko do jej rozpuszczenia.

Po tym czasie dodajemy cukier puder, pastę waniliową/cukier waniliowy i rozpuszczoną żelatynę.

Masę serową miksujemy jeszcze przez 2 minuty.

Blachę wyciągamy z lodówki i na spód z herbatników wykładamy połowę masy serowej.

Biszkopty zanurzamy na sekundę w kawie i układamy ciasno na masie serowej.

Następnie na biszkopty wykładamy pozostałą masę serową.

Blachę wkładamy na min. 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem obficie posypujemy prawdziwym kakao i połówkami biszkoptów, dekorujemy listkami mięty.

 

Smacznego 🙂

 

 

sernik tiramisu

 

 

Tajemnice doskonałego sernika

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.