Muffinki na maślance z malinami


Muffinki na maślance z malinami idealne na piknik, do popołudniowej kawy czy jako słodki dodatek do śniadaniówki.

Babeczki można przygotować z dowolnymi, ulubionymi owocami.

Należy pamiętać, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

 

 

muffinki na maślance z malinami

 

 

Muffinki na maślance z malinami :

– 2 szklanki mąki ( ok. 300 g )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( ok. 140 g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 2 jajka

– 1 szklanka maślanki ( ok. 250 ml)

– 120 g roztopionego masła

– świeże lub mrożone maliny

 

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i całość mieszamy rózgą kuchenną.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i roztopione i przestudzone masło – dobrze wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do miską z mąką i cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką silikonową.

Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Blachę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami ( jeśli ich nie macie, to wystarczy dobrze natłuścić każdy otwór i oprószyć mąką i też będzie ok ).

Do każdego otworu nakładamy po dwie łyżki masy, a na wierzch układamy owoce.

Pieczemy muffinki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – na koniec babeczki można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Proste, małe pączusie – idealne na jeden kęs
February 24, 2019

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe