
Muffinki na maślance z malinami
Muffinki na maślance z malinami idealne na piknik, do popołudniowej kawy czy jako słodki dodatek do śniadaniówki.
Babeczki można przygotować z dowolnymi, ulubionymi owocami.
Należy pamiętać, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
Muffinki na maślance z malinami :
– 2 szklanki mąki ( ok. 300 g )
– 1/2 szklanki drobnego cukru ( ok. 140 g)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1 szklanka maślanki ( ok. 250 ml)
– 120 g roztopionego masła
– świeże lub mrożone maliny
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i całość mieszamy rózgą kuchenną.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i roztopione i przestudzone masło – dobrze wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelewamy do miską z mąką i cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką silikonową.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Blachę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami ( jeśli ich nie macie, to wystarczy dobrze natłuścić każdy otwór i oprószyć mąką i też będzie ok ).
Do każdego otworu nakładamy po dwie łyżki masy, a na wierzch układamy owoce.
Pieczemy muffinki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – na koniec babeczki można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego 🙂


One Comment
Marta
Super przepis, wyszły mięciutkie i wilgotne.