wypieki

Muffinki na maślance z malinami

Muffinki na maślance z malinami idealne na piknik, do popołudniowej kawy czy jako słodki dodatek do śniadaniówki.

Babeczki można przygotować z dowolnymi, ulubionymi owocami.

Należy pamiętać, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

 

 

muffinki na maślance z malinami

 

 

Muffinki na maślance z malinami :

– 2 szklanki mąki ( ok. 300 g )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( ok. 140 g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 2 jajka

– 1 szklanka maślanki ( ok. 250 ml)

– 120 g roztopionego masła

– świeże lub mrożone maliny

 

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i całość mieszamy rózgą kuchenną.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i roztopione i przestudzone masło – dobrze wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do miską z mąką i cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką silikonową.

Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Blachę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami ( jeśli ich nie macie, to wystarczy dobrze natłuścić każdy otwór i oprószyć mąką i też będzie ok ).

Do każdego otworu nakładamy po dwie łyżki masy, a na wierzch układamy owoce.

Pieczemy muffinki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – na koniec babeczki można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

 

Smacznego 🙂

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *