fruzelina
przetwory

Frużelina borówkowa

Frużelina borówkowa

 

Nic tak pysznie nie smakuje, jak słoik letnich owoców otwarty w zimie.

Lato to taki czas dla mnie, kiedy robię bardzo dużo przetworów, przeważnie są to soki, dżemy czy marynowane owoce, ale ostatnio zakochałam się we frużelinach 🙂

Łatwa w przygotowaniu, o konsystencji kisielu.

Idealnie nadaje się do naleśników, gofrów czy słynnej bezy Pavlovej.

Nieco gęstsza – świetnie sprawdzi się do przekładania ciast, tortów.

 

fruzelina

 

Frużelina borówkowa:

– 1 kg borówek

– pół szklanki cukru ( jeśli lubicie słodsze przetwory dodajcie jeszcze pół szklanki)

– 1 łyżka soku z cytryny

– 3/4 szklanki wody

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej *

 

Borówki myjemy, przesypujemy do garnka  i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 5-10 min. Dodajemy wodę i sok z cytryny i ustawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz o połowę.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Następnie wlewamy do gotujących się borówek i cały czas mieszamy ok . 1 minuty.

Gotową frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem  na ok. 2 godziny ( do przestygnięcia).

Smacznego 🙂

 

* Jeśli frużelina ma mieć konsystencję kisielu wystarczą2 łyżki mąki ziemniaczanej, natomiast jeśli zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dodajcie jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.

 

fruzelina2

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.