fruzelina
przetwory

Frużelina borówkowa

Frużelina borówkowa

 

Nic tak pysznie nie smakuje, jak słoik letnich owoców otwarty w zimie.

Lato to taki czas dla mnie, kiedy robię bardzo dużo przetworów, przeważnie są to soki, dżemy czy marynowane owoce, ale ostatnio zakochałam się we frużelinach 🙂

Łatwa w przygotowaniu, o konsystencji kisielu.

Idealnie nadaje się do naleśników, gofrów czy słynnej bezy Pavlovej.

Nieco gęstsza – świetnie sprawdzi się do przekładania ciast, tortów.

 

fruzelina

 

Frużelina borówkowa:

– 1 kg borówek

– pół szklanki cukru ( jeśli lubicie słodsze przetwory dodajcie jeszcze pół szklanki)

– 1 łyżka soku z cytryny

– 3/4 szklanki wody

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej *

 

Borówki myjemy, przesypujemy do garnka  i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 5-10 min. Dodajemy wodę i sok z cytryny i ustawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz o połowę.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Następnie wlewamy do gotujących się borówek i cały czas mieszamy ok . 1 minuty.

Gotową frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem  na ok. 2 godziny ( do przestygnięcia).

Smacznego 🙂

 

* Jeśli frużelina ma mieć konsystencję kisielu wystarczą2 łyżki mąki ziemniaczanej, natomiast jeśli zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dodajcie jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.

 

fruzelina2

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.