
Sernik karmelowy z popcornem – bez pieczenia
Nieoczywiste, a zarazem idealne połączenie – słodki karmel i słone krakersy.
Taki właśnie jest ten sernik karmelowy z popcornem – bez pieczenia .
Sernik karmelowy z popcornem – bez pieczenia :
Spód:
– 150 g krakersów
– 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
– 500g twarogu sernikowego z mascarpone President
– 8 – 9 sztuk cukierków krówek ( ok. 150 g )
– 200 g śmietanki 30%
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka żelatyny
– 3 łyżki wody
Dodatkowo:
– popcorn
– 5 cukierków krówek
Spód blachy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Krakersy rozdrabniamy w malakserze, a następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Całość wysypujemy na spód blachy i dobrze dociskamy.
Blachę wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową:
Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy cukierki krówki – podgrzewamy na średnim ogniu, co chwilę mieszamy, żeby krówki rozpuściły się – potrwa to kilka minut.
Garnuszek ze śmietanką odstawiamy do przestygnięcia.
Do małej miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 3 łyżkami zimnej wody – odstawiamy na 5-7 minut do napęcznienia.
Do wysokiej miski wkładamy twaróg sernikowy z mascarpone President, cukier puder, pastę waniliową.
Masę serową miksujemy ok. 3 minut, a następnie dodajemy śmietankę z rozpuszczonymi „krówkami” – nadal miksujemy przez 5 minut.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w mikrofali przez 10 sekund i dodajemy do masy serowej – całość mieszamy drewnianą łyżką.
Na przygotowany wcześniej spód wylewamy masę serowo – karmelową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przygotowujemy popcorn i odstawiamy go do ostygnięcia.
Krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewamy przez 30 sekund w mikrofali.
Na wierzch sernika układamy popcorn i polewamy go sosem karmelowym powstałym z rozpuszczenia cukierków „krówek”.
Smacznego:)

