Desery

Szybkie racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami – bez dodatku drożdży, bez wyrastania .

Wystarczy chwila, aby przygotować te pyszne placuszki, które mogą być jako słodkie drugie danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

 

 szybkie racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami :

– 2 średniej wielkości jabłka

– 3/4 szklanki mleka ( ok. 200 ml )

– 1 jajko

– 1 szklanka mąki pszennej ( 150 g)

– 1 łyżka cukru ( można dać cukier waniliowy )

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– szczypta soli

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– cukier puder

 

Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukier waniliowy.

Następnie dodajemy mleko i jajko i mieszamy rózgą kuchenną do czasu, aż pozbędziemy się grudek z masy.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub małą kosteczkę.

Tak przygotowane jabłka wrzucamy do masy i mieszamy.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju ( rozprowadzamy ją po całej powierzchni patelni ), a następnie na patelnię wlewamy po łyżce masy na jednego racucha.

Smażymy ok. 1,5 – 2 minut na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę ( drugą stronę placka smażymy również na złoty kolor ).

 

Racuchy przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *