
Szybkie racuchy z jabłkami
Szybkie racuchy z jabłkami – bez dodatku drożdży, bez wyrastania .
Wystarczy chwila, aby przygotować te pyszne placuszki, które mogą być jako słodkie drugie danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Szybkie racuchy z jabłkami :
– 2 średniej wielkości jabłka
– 3/4 szklanki mleka ( ok. 200 ml )
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki pszennej ( 150 g)
– 1 łyżka cukru ( można dać cukier waniliowy )
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder
Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy mleko i jajko i mieszamy rózgą kuchenną do czasu, aż pozbędziemy się grudek z masy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub małą kosteczkę.
Tak przygotowane jabłka wrzucamy do masy i mieszamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju ( rozprowadzamy ją po całej powierzchni patelni ), a następnie na patelnię wlewamy po łyżce masy na jednego racucha.
Smażymy ok. 1,5 – 2 minut na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę ( drugą stronę placka smażymy również na złoty kolor ).
Racuchy przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

