Ciasto marchewkowe z czekoladą
Ciasto marchewkowe z czekoladą:
– 4 średniej wielkości marchewki ( łącznie po obraniu ok. 300g )
– 3/4 kostki roztopionego masła ( 150g )
– 4 jajka
– 3/4 szklanki szklanka cukru ( ok. 200g )
– 2 szklanki mąki ( ok. 300 g )
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 1 tabliczka dowolnej czekolady ( może być gorzka, mleczna lub biała )
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Masło roztapiamy w niewielkim garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
Blachę keksówkę o długości 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( nadmiar wytrzepujemy z blaszki ).
Jajka ucieramy razem z cukrem pudrem ( możemy do tego użyć miksera ).
Następnie do masy jajecznej dodajemy roztopione masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, oraz posiekaną na kawałki czekoladę.
Całość mieszamy silikonową szpatułką.
Masę wykładamy do przygotowanej keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w blaszce na pół godziny – do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmujemy ciasto z blachy.
Smacznego 🙂