Ciasto marchewkowe z czekoladą


Ciasto marchewkowe z czekoladą

 

Ciasto marchewkowe z czekoladą:

– 4 średniej wielkości marchewki ( łącznie po obraniu ok. 300g )

– 3/4 kostki roztopionego  masła ( 150g )

– 4 jajka

– 3/4 szklanki szklanka cukru ( ok. 200g )

– 2 szklanki mąki ( ok. 300 g )

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka przyprawy do piernika

– 1 tabliczka dowolnej czekolady ( może być gorzka, mleczna lub biała )

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Masło roztapiamy w niewielkim garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.

Blachę keksówkę o długości 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( nadmiar wytrzepujemy z blaszki ).

Jajka ucieramy razem z cukrem pudrem ( możemy do tego użyć miksera ).

Następnie do masy jajecznej dodajemy roztopione masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.

Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, oraz posiekaną na kawałki czekoladę.

Całość mieszamy silikonową szpatułką.

Masę wykładamy do przygotowanej keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w blaszce na pół godziny – do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmujemy ciasto z blachy.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Szybkie racuchy z jabłkami
August 18, 2019
Muffinki na maślance z malinami
July 24, 2019
Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe