Ciasteczka twarogowe
Kolejna propozycja na szybkie, pyszne i proste ciastka.
Tym razem są to ciasteczka twarogowe, które można przygotować zarówno na słodko, jak i słono ( w wersji na słono, są fajnym dodatkiem do zup typu krem, lub jako przekąska imprezowa, wtedy polecam przed pieczeniem posypać ciasto obficie ulubionymi ziołami i solą gruboziarnistą ).
Ciasteczka twarogowe:
– 250 g twarogu półtłustego
– 250g masła ( może być margaryna, ale z masłem są smaczniejsze )
– 250g mąki pszennej ( dałam 1 i 3/4 szklanki mąki )
– 2 żółtka
– szczypta soli
Wszystkie składniki dajemy na stolnicę i siekamy dużym nożem.
Po chwili, gdy składniki połączą się, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą.
Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 2 h, lub najlepiej na noc.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie części, jedną część zostawiamy na blacie, a drugą ponownie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 2-3 mm i wykrawamy foremkami kształty ( jeśli nie macie czasu na zabawę z foremkami, polecam pokroić rozwałkowane ciasto na nieduże trójkąty lub kwadraty ).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w dość dużych odstępach nasze ciastka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 10-13 minut – do lekkiego zrumienia się ciasta ( jeśli ciastka są duże, czas pieczenia wydłużamy o 2-3 minuty ).
Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Na koniec, gdy ciastka przestygną posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂