wypieki

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

Idealny – Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką – dużą ilością kruszonki 🙂

Jeśli lubicie taką prostotę, to to ciasto przypadnie Wam do gustu.

Proste, szybkie, tanie i bajecznie dobre.

Można robić z dowolnymi owocami.

 

kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

 

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką:

– 2 szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej ( około 300g )

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( około 90 g )

– 250 g zimnego  masła ( 1 i 1/4 kostki masła )

– 1 jajko

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 3/4 szklanki cukru pudru ( można dać tylko 1/2 szklanki )

Dodatkowo:

– śliwki – około 1 kg

– cukier puder do oprószenia

 

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do dużej miski.

Dodajemy jajko, cukier waniliowy i cukier puder.

Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i szybko zagniatamy lub całość siekamy na stolnicy – składniki mają połączyć się, ale nie kleić do rąk.

Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie myjemy śliwki.

Przekrajamy na połówki, pozbywamy się pestek – jeśli śliwki są duże, to polecam pokroić je na ćwiartki.

Blachę o wymiarach 24x36cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie 2/3 ciasta wykładamy na blachę.

Na ciasto układamy śliwki – skórką do dołu, a na śliwki rozkruszamy pozostałą część ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do  170 stopni, przez około 50-60 minut.

 

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • primipiatti_u

    I jak wypróbowałaś ten przepis ?? Jeśli nie to, ze śliwek z zamrażarki polecam też knedle ( nie są to tradycyjne z ziemniakami – tylko z serem i kaszą manną) 😉

  • Mama Migotka

    Szukam pomysłu na zalegające śliwki w zamrażarce, chyba znalazłam 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *