Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
Idealny – Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką – dużą ilością kruszonki 🙂
Jeśli lubicie taką prostotę, to to ciasto przypadnie Wam do gustu.
Proste, szybkie, tanie i bajecznie dobre.
Można robić z dowolnymi owocami.
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką:
– 2 szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej ( około 300g )
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( około 90 g )
– 250 g zimnego masła ( 1 i 1/4 kostki masła )
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 3/4 szklanki cukru pudru ( można dać tylko 1/2 szklanki )
Dodatkowo:
– śliwki – około 1 kg
– cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do dużej miski.
Dodajemy jajko, cukier waniliowy i cukier puder.
Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i szybko zagniatamy lub całość siekamy na stolnicy – składniki mają połączyć się, ale nie kleić do rąk.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie myjemy śliwki.
Przekrajamy na połówki, pozbywamy się pestek – jeśli śliwki są duże, to polecam pokroić je na ćwiartki.
Blachę o wymiarach 24x36cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie 2/3 ciasta wykładamy na blachę.
Na ciasto układamy śliwki – skórką do dołu, a na śliwki rozkruszamy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
I jak wypróbowałaś ten przepis ?? Jeśli nie to, ze śliwek z zamrażarki polecam też knedle ( nie są to tradycyjne z ziemniakami – tylko z serem i kaszą manną) 😉
Mama Migotka
Szukam pomysłu na zalegające śliwki w zamrażarce, chyba znalazłam 🙂