Drugie dania

Klopsiki w sosie pomidorowym

Fajne i proste danie lubiane przez dzieci.

Klopsiki w sosie pomidorowym można przygotować dzień wcześniej i będzie równie dobre, jak danie robione tego samego dnia.

 

 

klopsiki z sosem pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym:

Klopsiki (około 20-22 sztuki):

– 500 g mięsa mielonego ( dałam mięso wieprzowe z szynki )

– 1 mała cebula

– 1 mała bułka typu kajzerka ( najlepiej czerstwa i zanurzona na 15 minut w mleku ) lub 2 łyżki bułki tartej

– 1 jajko

– po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu

Sos pomidorowy:

– 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie rosołem )

– 500ml przecieru pomidorowego lub passaty

– 1 płaska łyżeczka suszonego oregano

– 1 płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo:

– odrobina mąki pszennej

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

– 300g makaronu np. świderki

 

Cebulę obieramy i siekamy na drobną kosteczkę.

Do miski wkładamy mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz.

Namoczoną wcześniej bułkę kajzerkę odciskamy z nadmiaru mleka i dodajemy do mięsa mielonego.

Mięso dokładnie wyrabiamy na gładką masę.

Zwilżamy dłonie zimną wodą i z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , a następnie obtaczamy je w mące pszennej.

Na dużej i najlepiej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy nasze mięsne kulki z każdej strony na rumiano.

Gdy wszystkie kulki będą już usmażone, to zalewamy je bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy jeszcze 8-10 minut.

Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, oregano i cukier.

Całość mieszamy, gotujemy jeszcze około 5 minut – do lekkiego odparowania sosu.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podajemy z ugotowanym makaronem np. ze świderkami.

 

Smacznego 🙂

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *