Klopsiki w sosie pomidorowym
Fajne i proste danie lubiane przez dzieci.
Klopsiki w sosie pomidorowym można przygotować dzień wcześniej i będzie równie dobre, jak danie robione tego samego dnia.
Klopsiki w sosie pomidorowym:
Klopsiki (około 20-22 sztuki):
– 500 g mięsa mielonego ( dałam mięso wieprzowe z szynki )
– 1 mała cebula
– 1 mała bułka typu kajzerka ( najlepiej czerstwa i zanurzona na 15 minut w mleku ) lub 2 łyżki bułki tartej
– 1 jajko
– po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
Sos pomidorowy:
– 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie rosołem )
– 500ml przecieru pomidorowego lub passaty
– 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
– 1 płaska łyżeczka cukru
Dodatkowo:
– odrobina mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 300g makaronu np. świderki
Cebulę obieramy i siekamy na drobną kosteczkę.
Do miski wkładamy mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz.
Namoczoną wcześniej bułkę kajzerkę odciskamy z nadmiaru mleka i dodajemy do mięsa mielonego.
Mięso dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Zwilżamy dłonie zimną wodą i z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , a następnie obtaczamy je w mące pszennej.
Na dużej i najlepiej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy nasze mięsne kulki z każdej strony na rumiano.
Gdy wszystkie kulki będą już usmażone, to zalewamy je bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy jeszcze 8-10 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, oregano i cukier.
Całość mieszamy, gotujemy jeszcze około 5 minut – do lekkiego odparowania sosu.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym makaronem np. ze świderkami.
Smacznego 🙂
One Comment
Justyna
Obiad mistrzostwo świata, klopsiki delikatne. Pyszotka! <3