Drożdżówki z serem i truskawkami
Drożdżówki z serem i truskawkami to idealny pomysł na drugie śniadanie, lub deser do popołudniowej kawy 🙂
Skusicie się??
Drożdżówki z serem i truskawkami:
– 25g świeżych drożdży
– 3 łyżki cukru ( ok. 40 g )
– 1 1/2 szkl. mąki pszennej
– 1/2 szkl. mleka
– 1 jajko
– szczypta soli
– 3 łyżki masła ( 50 g )
W małym garnuszku rozpuszczamy masło.
Do dużej miski rozkruszamy drożdże i posypujemy cukrem.
Następnie dodajemy letnie mleko i roztopione masło – chwilę mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Do masy dodajemy jajko, sól i przesianą mąkę.
Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 h ( najlepiej do podwojenia objętości ).
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
– 130 g twarogu sernikowego
– 1 małe jajko
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy rózgą na jednolitą masę.
Odstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Kruszonka:
– 2 łyżki zimnego masła ( 25 -30 g)
– 1 łyżka cukru pudru
– 4 łyżki mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– garść truskawek
– 1 rozmącone żółtko
– cukier puder
– 2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu aż powstaną zwarte grudki ciasta.
Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość – wykładamy je na oprószony mąką blat, chwilę wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy ją na 12 części.
Każdą część ciasta formujemy w kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Powtarzamy tak z każdym kawałkiem ciasta.
Należy pamiętać, aby bułeczki układać w dość dużych odstępach, ponieważ one jeszcze sporo urosną.
Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie przy pomocy małej szklanki lub filiżanki.
Do wgłębienia nakładamy po 2 łyżki masy serowej, po kilka kawałków pokrojonych truskawek i wierzch każdej bułeczki posypujemy obficie kruszonką.
Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Na koniec przygotowujemy lukier z cukru pudru i 2 – 3 łyżek wody.
Po upieczeniu, drożdżówki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Obficie polewamy lukrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Smacznego 🙂