Na różne okazje,  wypieki

Faworki

Faworki

 

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a więc czas na faworkowe szaleństwo.

Faworki – inaczej chrusty – to one zajmują drugie miejsce na podium – zaraz za pączkami – najczęściej wybieranych słodkości tego dnia.

Przepis ten dostałam od babci, która ciasto po wyrobieniu zawsze mocno tłukła wałkiem 😉

Faworki są też idealnym sposobem na zużycie nadmiaru żółtek.

 

 

usmażone faworki

 

Faworki:

– 400 g mąki

– 1 jajko

– 4 żółtka

– łyżka masła

– 4 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%

– 1 łyżka cukru pudru

– szczypta oleju

– 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– cukier puder do oprószenia

 

Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem  na puszystą, jasną pianę.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ciasto spłaszczamy i teraz są dwie metody napowietrzenia ciasta:

1) uderzamy wałkiem w ciasto – długo ok. 10 min

2) ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, po czym składamy i znowu rozwałkowujemy – tą czynność powtarzamy min. 10 razy.

 

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko – na grubość ok 2mm.

Wycinamy paski o wymiarach ok 3cm x 12 cm – w środku każdego prostokąta robiąc dodatkowe nacięcie – ciasto nacinałam nożem do pizzy 🙂

Przez nacięcie przewlekamy jeden koniec ciasta.

Smażymy faworki z obu stron, na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu – aby sprawdzić czy olej nagrzał się wystarczająco – wrzucam kawałek skórki od chleba, jeśli się pieni i smaży to znaczy, że olej ma wystarczającą temperaturę.

Usmażone faworki przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *