panna cotta waniliowa
Desery

Panna Cotta waniliowa

Walentynki tu偶, tu偶… ale zaraz, jak si臋 kocha to nie tylko w Walentynki, prawda?? 馃檪

Je艣li planujecie romantyczn膮 kolacj臋 w wiecz贸r walentynkowy, to nie mo偶e zabrakn膮膰 r贸wnie偶 romantycznego deseru – prostego, pysznego i co wa偶ne, mo偶na go przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej 馃檪 a wi臋c zapraszam na Panna Cott臋.

 

panna cotta waniliowa

 

Waniliowa Panna Cotta:

– 1 galaretka truskawkowa

– 400 g 艣mietanki krem贸wki 30%

– 1 szklanka mleka

– ziarenka z jednej laski wanilii

– 3 艂y偶eczki 偶elatyny

– 5 艂y偶ek cukru

– owoce – np truskawki/bor贸wki

 

Galaretk臋 rozpuszczamy w 400ml gor膮cej wody. Zostawiamy do ostygni臋cia.

艢mietank臋, mleko, wanili臋 i cukier podgrzewamy na 艣rednim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co chwil臋 mieszaj膮c. Odstawiamy do ostygni臋cia.

W mi臋dzyczasie rozpuszczamy 偶elatyn臋 w 4 艂y偶kach zimnej wody, po 2-3 min, gdy nap臋cznieje dodajemy 2-3 艂y偶ki gor膮cej wody. Mieszamy i nast臋pnie wlewamy do jeszcze ciep艂ej masy.Odstawiamy do ostygni臋cia.

T臋偶ej膮c膮 galaretk臋 przelewamy do szklanek/salaterek i wstawiamy do lod贸wki ( ja swoje szklanki z galaretk膮 u艂o偶y艂am na formie do muffin贸w, tak 偶eby galaretka nie wyla艂a si臋).

Gdy galaretka zastygnie, wlewamy ch艂odn膮 mas臋 i ponownie wstawiamy nasze salaterki do lod贸wki.

 

Na p贸艂 godziny przed podaniem wyci膮gamy salaterki i dekorujemy owocami.

 

Smacznego 馃檪

 

panna

One Comment

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany.