Panna Cotta waniliowa
Walentynki tuż, tuż… ale zaraz, jak się kocha to nie tylko w Walentynki, prawda?? 🙂
Jeśli planujecie romantyczną kolację w wieczór walentynkowy, to nie może zabraknąć również romantycznego deseru – prostego, pysznego i co ważne, można go przygotować dzień wcześniej 🙂 a więc zapraszam na Panna Cottę.
Waniliowa Panna Cotta:
– 1 galaretka truskawkowa
– 400 g śmietanki kremówki 30%
– 1 szklanka mleka
– ziarenka z jednej laski wanilii
– 3 łyżeczki żelatyny
– 5 łyżek cukru
– owoce – np truskawki/borówki
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę, mleko, wanilię i cukier podgrzewamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co chwilę mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody, po 2-3 min, gdy napęcznieje dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody. Mieszamy i następnie wlewamy do jeszcze ciepłej masy.Odstawiamy do ostygnięcia.
Tężejącą galaretkę przelewamy do szklanek/salaterek i wstawiamy do lodówki ( ja swoje szklanki z galaretką ułożyłam na formie do muffinów, tak żeby galaretka nie wylała się).
Gdy galaretka zastygnie, wlewamy chłodną masę i ponownie wstawiamy nasze salaterki do lodówki.
Na pół godziny przed podaniem wyciągamy salaterki i dekorujemy owocami.
Smacznego 🙂
One Comment
Pingback: