zupy

Zupa krem z białych warzyw ze smażonymi kurkami

Robiąc tą zupę nie musisz trzymać się ściśle przepisu.

Możesz dodać więcej ziemniaków, możesz dodać marchewkę – jest to zupa na zasadzie sprzątania lodówki – wrzucasz co masz, ale w miarę możliwości trzymasz się podobnego koloru 🙂

 

zupa krem z białych warzyw ze smażonymi kurkami

 

Zupa krem z białych warzyw ze smażonymi kurkami :

  • 2 ziemniaki średniej wielkości 
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 czosnek
  • 2 łyżki oleju 
  • garść grzybów kurek ( umytych, oczyszczonych i osuszonych)
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek 

 

Warzywa  myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie robimy z cebulą i czosnkiem.

Do wysokiego garnka wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy. 

Następnie wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy przez ok 3 -5 minut – co jakiś czas mieszamy. 

Warzywa powinny się zrumienić, ale nie mogą się spalić, ponieważ zupa może być wtedy gorzka. 

Usmażone warzywa zalewamy 1 litrem przegotowanej wody i gotujemy całość ok. 15-20 minut. 

W międzyczasie smażymy grzyby. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy przygotowane wcześniej kurki. 

Ugotowane warzywa miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Zupę podajemy z usmażonymi kurkami i całość delikatnie posypujemy świeżym tymiankiem.

 

Smacznego 🙂

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *