
Zupa krem z białych warzyw ze smażonymi kurkami
Robiąc tą zupę nie musisz trzymać się ściśle przepisu.
Możesz dodać więcej ziemniaków, możesz dodać marchewkę – jest to zupa na zasadzie sprzątania lodówki – wrzucasz co masz, ale w miarę możliwości trzymasz się podobnego koloru 🙂
Zupa krem z białych warzyw ze smażonymi kurkami :
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1/2 małego kalafiora
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 czosnek
- 2 łyżki oleju
- garść grzybów kurek ( umytych, oczyszczonych i osuszonych)
- sól i pieprz
- świeży tymianek
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie robimy z cebulą i czosnkiem.
Do wysokiego garnka wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy.
Następnie wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy przez ok 3 -5 minut – co jakiś czas mieszamy.
Warzywa powinny się zrumienić, ale nie mogą się spalić, ponieważ zupa może być wtedy gorzka.
Usmażone warzywa zalewamy 1 litrem przegotowanej wody i gotujemy całość ok. 15-20 minut.
W międzyczasie smażymy grzyby. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy przygotowane wcześniej kurki.
Ugotowane warzywa miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z usmażonymi kurkami i całość delikatnie posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego 🙂


One Comment
Paweł
Świetnie wyglądają. Ciekawe czy tak samo dobrze smakują, chyba będzie trzeba sprawdzić.