ciasteczka z czekolada - chocolate-chip-cookies
wypieki

Ciasteczka z czekoladą – chocolate chip cookies

 

Przepis na te ciasteczka pamiętam już na pamięć. Nie wiem ile razy już je robiłam.

W różnych wersjach – najczęściej z czekoladą, ale również z orzechami, z rodzynkami. Są świetne. Zwarte, nie brudzą. Idealne do łapki. A co najważniejsze, są bardzo proste w przygotowaniu. 

To jak skusicie się na chocolate chip cookies??

 

 

 

ciasteczka z czekolada - chocolate-chip-cookies

 

 

Ciasteczka z czekoladą – chocolate chip

cookies :

  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru ( ok. 150 g. – zmieszałam pół na pół cukier trzcinowy z białym cukrem )
  • 1 jajko 
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g) 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • ok. 80-90 g gorzkiej czekolady 

 

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. 

Do wysokiej miski dodajemy masło, cukier i przy pomocy miksera ucieramy na gładką, jasną masę – ok. 3-5 minut.

Następnie dodajemy cukier waniliowy i jajko i ponownie ucieramy masę ok. 5 minut. 

W międzyczasie czekoladę siekamy na mniejsze kawałki .

Do masy dodajemy mąkę, sodę, sól i całość mieszamy – możemy wymieszać masę mikserem lub silikonową szpatułką. 

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, chwilę mieszamy. 

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przy pomocy łyżki do lodów nakładamy masę ciasteczkową na blachę – zazwyczaj nabieram pół łyżki masy – ciastka wychodzą idealne, ok 8-10 cm średnicy, dobrze się pieką i nie przypalają. 

Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. 

Po upieczeniu nie ściągamy z blachy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

 

Smacznego 🙂

 

chocolate-chip-cookies

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.