Ciasteczka z czekoladą – chocolate chip cookies
Przepis na te ciasteczka pamiętam już na pamięć. Nie wiem ile razy już je robiłam.
W różnych wersjach – najczęściej z czekoladą, ale również z orzechami, z rodzynkami. Są świetne. Zwarte, nie brudzą. Idealne do łapki. A co najważniejsze, są bardzo proste w przygotowaniu.
To jak skusicie się na chocolate chip cookies??
Ciasteczka z czekoladą – chocolate chip
cookies :
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru ( ok. 150 g. – zmieszałam pół na pół cukier trzcinowy z białym cukrem )
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ok. 80-90 g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Do wysokiej miski dodajemy masło, cukier i przy pomocy miksera ucieramy na gładką, jasną masę – ok. 3-5 minut.
Następnie dodajemy cukier waniliowy i jajko i ponownie ucieramy masę ok. 5 minut.
W międzyczasie czekoladę siekamy na mniejsze kawałki .
Do masy dodajemy mąkę, sodę, sól i całość mieszamy – możemy wymieszać masę mikserem lub silikonową szpatułką.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, chwilę mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przy pomocy łyżki do lodów nakładamy masę ciasteczkową na blachę – zazwyczaj nabieram pół łyżki masy – ciastka wychodzą idealne, ok 8-10 cm średnicy, dobrze się pieką i nie przypalają.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.
Po upieczeniu nie ściągamy z blachy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂