Makaron z kurczakiem i pieczarkami 


Makaron z kurczakiem i pieczarkami

 

Przeglądając ostatnio zamieszczone przepisy na Dania Główne, aż sama się zdziwiłam jak dużo jest tych z użyciem makaronu.

Ale co się dziwić – takie dania są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają i dobrze smakują – nawet odgrzewane.

Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszny makaron z kurczakiem i pieczarkami.

 

Makaron z kurczakiem i pieczarkami:

– 250g makaronu świderki

– 250g piersi z kurczaka

– 2 łyżki oleju

– 250g pieczarek

– 1/2 cebuli

– sól, pieprz

– 200 ml śmietanki 30 %

– opcjonalnie natka pietruszki

 
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie.

Odcedzamy – odlewając pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkości 1,5 – 2 cm.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości grzybów ).

Cebulę kroimy w piórka.

Głęboką patelnię rozgrzewamy, wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pieczarki na złoty kolor ( po ok 3 minuty z każdej strony).

Następnie usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy kawałki kurczaka.

Smażymy po około 1,5 minuty z każdej strony.

Do kurczaka dodajemy cebulę, podsmażamy jeszcze około 1 minutę.

Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i zalewamy całość śmietanką.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Zostawiamy ok. 2 minut na gazie, aż sos zgęstnieje ( jeśli zrobi się za gęsty dolejcie odrobinę wody z gotowania makaronu).

Do tak przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość mieszamy.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Leczo
September 19, 2017
makaron z kurczakiem i cukinią w curry
July 18, 2017
Makaron z kalafiorem i suszonymi pomidorami
June 11, 2017
Cztery sposoby na wykorzystanie serka Almette
June 09, 2017
Sałatka z kurczakiem i ananasem
May 29, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek – wegański
March 31, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Zupa pieczarkowa
January 04, 2017

3 Komentarzy

Agata
2017-04-25

Smakowity przepis. Ja często używam razowego makaronu. Jednak niewiele osób lubi ich smak

Iwona
2017-04-25

Uwielbiam to połączenie. Bardzo lubię też sam sos śmietanowo-pieczarkowy :)

Katarzyna Rajtar
2017-04-25

Przepis zapowiada się bardzo smacznie :) Chętnie wypróbuję :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe