
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Przeglądając ostatnio zamieszczone przepisy na Dania Główne, aż sama się zdziwiłam jak dużo jest tych z użyciem makaronu.
Ale co się dziwić – takie dania są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają i dobrze smakują – nawet odgrzewane.
Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszny makaron z kurczakiem i pieczarkami.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami:
– 250g makaronu świderki
– 250g piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– 250g pieczarek
– 1/2 cebuli
– sól, pieprz
– 200 ml śmietanki 30 %
– opcjonalnie natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie.
Odcedzamy – odlewając pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkości 1,5 – 2 cm.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości grzybów ).
Cebulę kroimy w piórka.
Głęboką patelnię rozgrzewamy, wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pieczarki na złoty kolor ( po ok 3 minuty z każdej strony).
Następnie usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy kawałki kurczaka.
Smażymy po około 1,5 minuty z każdej strony.
Do kurczaka dodajemy cebulę, podsmażamy jeszcze około 1 minutę.
Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i zalewamy całość śmietanką.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zostawiamy ok. 2 minut na gazie, aż sos zgęstnieje ( jeśli zrobi się za gęsty dolejcie odrobinę wody z gotowania makaronu).
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość mieszamy.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂


3 komentarze
Agata
Smakowity przepis. Ja często używam razowego makaronu. Jednak niewiele osób lubi ich smak
Iwona
Uwielbiam to połączenie. Bardzo lubię też sam sos śmietanowo-pieczarkowy 🙂
Katarzyna Rajtar
Przepis zapowiada się bardzo smacznie 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂