makaron z kurczakiem i pieczarkami
Drugie dania

Makaron z kurczakiem i pieczarkami 

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

 

Przeglądając ostatnio zamieszczone przepisy na Dania Główne, aż sama się zdziwiłam jak dużo jest tych z użyciem makaronu.

Ale co się dziwić – takie dania są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają i dobrze smakują – nawet odgrzewane.

Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszny makaron z kurczakiem i pieczarkami.

 

Makaron z kurczakiem i pieczarkami:

– 250g makaronu świderki

– 250g piersi z kurczaka

– 2 łyżki oleju

– 250g pieczarek

– 1/2 cebuli

– sól, pieprz

– 200 ml śmietanki 30 %

– opcjonalnie natka pietruszki

 
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie.

Odcedzamy – odlewając pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkości 1,5 – 2 cm.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości grzybów ).

Cebulę kroimy w piórka.

Głęboką patelnię rozgrzewamy, wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pieczarki na złoty kolor ( po ok 3 minuty z każdej strony).

Następnie usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy kawałki kurczaka.

Smażymy po około 1,5 minuty z każdej strony.

Do kurczaka dodajemy cebulę, podsmażamy jeszcze około 1 minutę.

Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i zalewamy całość śmietanką.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Zostawiamy ok. 2 minut na gazie, aż sos zgęstnieje ( jeśli zrobi się za gęsty dolejcie odrobinę wody z gotowania makaronu).

Do tak przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość mieszamy.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego 🙂

3 komentarze

  • Agata

    Smakowity przepis. Ja często używam razowego makaronu. Jednak niewiele osób lubi ich smak

  • Iwona

    Uwielbiam to połączenie. Bardzo lubię też sam sos śmietanowo-pieczarkowy 🙂

  • Katarzyna Rajtar

    Przepis zapowiada się bardzo smacznie 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.