pączki wiedeńskie3
Na różne okazje,  wypieki

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, niektórym znane jako gniazdka.

Przygotowywane są z tradycyjnego ciasta parzonego.

Smażone na oleju.

Oblane obficie lukrem.

Na Tłusty Czwartek – idealne.

 

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie :

( przepis na około 20 sztuk )

– 2/3 kostki masła ( około 130 g )

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mąki

– 4 jajka

– szczypta soli

– olej do smażenia

 

Dodatkowo na lukier:

– 3 łyżki gorącej wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– cukier puder

 

Do garnka dajemy masło, szczyptę soli  i wlewamy wodę.

Całość zagotowujemy .

Zmniejszamy moc palnika i na wrzątek wsypujemy jednym ruchem mąkę.

Przy pomocy drewnianej łyżki energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto, które bez problemu będzie odchodzić od ścianek garnka.

Garnek z ciastem odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie ciasto przekładamy do misy miksera i miksujemy na wolnych obrotach z jajkami.

Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki  ( użyłam tylki Wilton M1 ).

Na papierze do pieczenia wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 8-9 cm.

Następnie wycinamy kwadraty z papieru – tak, żeby nie uszkodzić ciasta.

Olej rozgrzewamy na dużej patelni lub w szerokim płaskim garnku.

Pączki wkładamy na olej papierem do góry – smażymy po 3-4 minuty z każdej ze stron – na złoty kolor ( papier po chwili smażenia sam odejdzie od pączków, gdy te podczas smażenia zaczną rosnąć – pamiętajmy, żeby papier wyciągnąć z oleju).

Pączki smażymy partiami – po 3-4 sztuki na raz, w innym wypadku, przy dużej ilości pączków szybko wychłodzi się olej i pączki będą nabierać olej, zamiast dobrze się wysmażyć.

Pączki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.

W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy lukier.

Pączki obficie polewamy lukrem.

 

Smacznego 🙂

 

pączki wiedeńskie smażenie

 

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.