Pączki wiedeńskie


Pączki wiedeńskie, niektórym znane jako gniazdka.

Przygotowywane są z tradycyjnego ciasta parzonego.

Smażone na oleju.

Oblane obficie lukrem.

Na Tłusty Czwartek – idealne.

 

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie :

( przepis na około 20 sztuk )

– 2/3 kostki masła ( około 130 g )

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mąki

– 4 jajka

– szczypta soli

– olej do smażenia

 

Dodatkowo na lukier:

– 3 łyżki gorącej wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– cukier puder

 

Do garnka dajemy masło, szczyptę soli  i wlewamy wodę.

Całość zagotowujemy .

Zmniejszamy moc palnika i na wrzątek wsypujemy jednym ruchem mąkę.

Przy pomocy drewnianej łyżki energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto, które bez problemu będzie odchodzić od ścianek garnka.

Garnek z ciastem odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie ciasto przekładamy do misy miksera i miksujemy na wolnych obrotach z jajkami.

Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki  ( użyłam tylki Wilton M1 ).

Na papierze do pieczenia wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 8-9 cm.

Następnie wycinamy kwadraty z papieru – tak, żeby nie uszkodzić ciasta.

Olej rozgrzewamy na dużej patelni lub w szerokim płaskim garnku.

Pączki wkładamy na olej papierem do góry – smażymy po 3-4 minuty z każdej ze stron – na złoty kolor ( papier po chwili smażenia sam odejdzie od pączków, gdy te podczas smażenia zaczną rosnąć – pamiętajmy, żeby papier wyciągnąć z oleju).

Pączki smażymy partiami – po 3-4 sztuki na raz, w innym wypadku, przy dużej ilości pączków szybko wychłodzi się olej i pączki będą nabierać olej, zamiast dobrze się wysmażyć.

Pączki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.

W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy lukier.

Pączki obficie polewamy lukrem.

 

Smacznego 🙂

 

pączki wiedeńskie smażenie

 

 

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto marchewkowe z czekoladą
September 13, 2019
Szybkie racuchy z jabłkami
August 18, 2019
Muffinki na maślance z malinami
July 24, 2019
Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019

3 Komentarzy

primipiatti_u
2019-01-26

😁😁😁 mam jeszcze kilka pysznych propozycji na tłusty czwartek 😉

Wesellerka
2019-01-15

Jeżu kolczasty, jak one bosko wyglądają! Przecież zaraz się tu zaślinię na śmierć przed tym komputerem! :O Już wiem, co w tym roku na tłusty czwartek będę wpierniczać!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe