
Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie, niektórym znane jako gniazdka.
Przygotowywane są z tradycyjnego ciasta parzonego.
Smażone na oleju.
Oblane obficie lukrem.
Na Tłusty Czwartek – idealne.
Pączki wiedeńskie :
( przepis na około 20 sztuk )
– 2/3 kostki masła ( około 130 g )
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mąki
– 4 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia
Dodatkowo na lukier:
– 3 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– cukier puder
Do garnka dajemy masło, szczyptę soli i wlewamy wodę.
Całość zagotowujemy .
Zmniejszamy moc palnika i na wrzątek wsypujemy jednym ruchem mąkę.
Przy pomocy drewnianej łyżki energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto, które bez problemu będzie odchodzić od ścianek garnka.
Garnek z ciastem odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie ciasto przekładamy do misy miksera i miksujemy na wolnych obrotach z jajkami.
Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki ( użyłam tylki Wilton M1 ).
Na papierze do pieczenia wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 8-9 cm.
Następnie wycinamy kwadraty z papieru – tak, żeby nie uszkodzić ciasta.
Olej rozgrzewamy na dużej patelni lub w szerokim płaskim garnku.
Pączki wkładamy na olej papierem do góry – smażymy po 3-4 minuty z każdej ze stron – na złoty kolor ( papier po chwili smażenia sam odejdzie od pączków, gdy te podczas smażenia zaczną rosnąć – pamiętajmy, żeby papier wyciągnąć z oleju).
Pączki smażymy partiami – po 3-4 sztuki na raz, w innym wypadku, przy dużej ilości pączków szybko wychłodzi się olej i pączki będą nabierać olej, zamiast dobrze się wysmażyć.
Pączki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy lukier.
Pączki obficie polewamy lukrem.
Smacznego 🙂


3 komentarze
Pingback:
primipiatti_u
😁😁😁 mam jeszcze kilka pysznych propozycji na tłusty czwartek 😉
Wesellerka
Jeżu kolczasty, jak one bosko wyglądają! Przecież zaraz się tu zaślinię na śmierć przed tym komputerem! :O Już wiem, co w tym roku na tłusty czwartek będę wpierniczać!