Eklerki


Eklerki – czy jest ktoś, kto ich nie lubi??

Eklery to klasyczne ciasto parzone, pieczone w piekarniku i wypełnione ulubionym kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Z tego samego ciasta można zrobić karpatkę czy pączki wiedeńskie.

 

eklerki

 

 

Eklerki:

– 2/3 kostki masła ( około 125 -130 g )

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mąki

– 4 jajka

Dodatkowo:

– 200 ml śmietanki 36%

– 2 łyżeczki cukru pudru

– cukier puder do posypania

 

Do garnka wkładamy masło – podgrzewamy, aż masło roztopi się.

Następnie do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy woda z masłem zaczną się gotować – do garnka wsypujemy mąkę i mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką ) do czasu, aż powstanie gładka, błyszcząca masa, która z łatwością będzie odchodzić od ścianek.

Masę odstawiamy do przestudzenia.

Następnie, dodajemy po jednym jajku do masy, którą mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy mikserem na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np w kształcie gwiazdy ( użyłam Wilton M1 ).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy ok. 8 – centymetrowe paski ciasta, zostawiając między paskami spore odstępy ( ciasto urośnie ).

Pieczemy eklerki około 22 – 25 minut ( pieczemy je na złoty kolor).

Po upieczeniu odstawiamy eklery do wystudzenia.

 

W międzyczasie przygotowujemy bitą śmietanę:

Śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.

 

Każdego eklerka kroimy wzdłuż i środek napełniamy bitą śmietaną.

Na koniec obficie posypujemy wierzch eklerków cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto marchewkowe z czekoladą
September 13, 2019
Szybkie racuchy z jabłkami
August 18, 2019
Muffinki na maślance z malinami
July 24, 2019
Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe