Eklerki
Eklerki – czy jest ktoś, kto ich nie lubi??
Eklery to klasyczne ciasto parzone, pieczone w piekarniku i wypełnione ulubionym kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Z tego samego ciasta można zrobić karpatkę czy pączki wiedeńskie.
Eklerki:
– 2/3 kostki masła ( około 125 -130 g )
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mąki
– 4 jajka
Dodatkowo:
– 200 ml śmietanki 36%
– 2 łyżeczki cukru pudru
– cukier puder do posypania
Do garnka wkładamy masło – podgrzewamy, aż masło roztopi się.
Następnie do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda z masłem zaczną się gotować – do garnka wsypujemy mąkę i mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką ) do czasu, aż powstanie gładka, błyszcząca masa, która z łatwością będzie odchodzić od ścianek.
Masę odstawiamy do przestudzenia.
Następnie, dodajemy po jednym jajku do masy, którą mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy mikserem na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np w kształcie gwiazdy ( użyłam Wilton M1 ).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy ok. 8 – centymetrowe paski ciasta, zostawiając między paskami spore odstępy ( ciasto urośnie ).
Pieczemy eklerki około 22 – 25 minut ( pieczemy je na złoty kolor).
Po upieczeniu odstawiamy eklery do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy bitą śmietanę:
Śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Każdego eklerka kroimy wzdłuż i środek napełniamy bitą śmietaną.
Na koniec obficie posypujemy wierzch eklerków cukrem pudrem.
Smacznego 🙂