Grochówka
Grochówka – pyszna, aromatyczna zupa z kiełbasą i boczkiem wędzonym.
Gęsta, bardzo sycąca. Idealna na jesień i zimę.
Grochówka :
- 2 pętka kiełbasy (może być śląska, podwawelska)
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 liści laurowych
- 7-8 kulek ziela angielskiego
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 300 g grochu ( dałam połówki)
- ok. 1, 5 litra bulionu warzywnego
- 4-5 większych ziemniaków
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego (polecam zmieszać pół na pół czarny z ziołowym)
- sól (dałam około 2 łyżeczek)
Boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę kroimy w połówki.
Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju, na którym smażymy kiełbasę i boczek.
W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek.
Gdy kiełbasa zarumieni się dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy – kroimy w kostkę.
Do kiełbasy dodajemy marchewkę i pietruszkę – smażymy około 2-4 minut.
Następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe – jeszcze chwilę przesmażamy.
Do garnka wlewamy bulion i wsypujemy groch.
Całość gotujemy przez godzinę.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki i wszystkie przyprawy – mieszamy i gotujemy jeszcze pół godziny.
Groch powinien się rozpaść – dzięki temu nasza zupa będzie gęsta.
Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli jest to konieczne.
Smacznego 🙂