zupy

Grochówka

Grochówka – pyszna, aromatyczna zupa z kiełbasą i boczkiem wędzonym.

Gęsta, bardzo sycąca. Idealna na jesień i zimę.

 

 

 

 

Grochówka : 

  • 2 pętka kiełbasy (może być śląska, podwawelska)
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 liści laurowych
  • 7-8 kulek ziela angielskiego 
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 300 g grochu ( dałam połówki) 
  • ok. 1, 5 litra bulionu warzywnego 
  • 4-5 większych ziemniaków 
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (polecam zmieszać pół na pół czarny z ziołowym)
  • sól (dałam około 2 łyżeczek)

 

Boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę kroimy w połówki. 

Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju, na którym smażymy kiełbasę i boczek. 

W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. 

Gdy kiełbasa zarumieni się dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy – kroimy w kostkę. 

Do kiełbasy dodajemy marchewkę i pietruszkę – smażymy około 2-4 minut.

Następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe – jeszcze chwilę przesmażamy.

Do garnka wlewamy bulion i wsypujemy groch. 

Całość gotujemy przez godzinę.

Po tym czasie dodajemy ziemniaki i wszystkie przyprawy – mieszamy i gotujemy jeszcze pół godziny. 

Groch powinien się rozpaść – dzięki temu nasza zupa będzie gęsta. 

Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli jest to konieczne. 

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *