
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z rabarbarem
Uwielbiam ten czas, gdy pojawiają się świeże szparagi, czosnek niedźwiedzi czy rabarbar.
Dzisiaj ten ostatni – rabarbar – królował u mnie w kuchni.
Wyszło sporo soku rabarbarowego – podobnego do tego, a z ostatnich łodyg powstały pyszne, puchate babeczki.
Lekko kwaskowe.
Idealne do kawy.
Zapraszam Was na muffinki z rabarbarem.
Babeczki z rabarbarem:
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki
– 3/4 szklanki mleka
– 1/2 oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 łodygi rabarbaru
Rabarbar myjemy, obieramy z włókien i kroimy na kawałki o grubości 1 cm.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę – około 2 minut.
Następnie dodajemy do masy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko – całość miksujemy na małych obrotach około minuty – do połączenia składników.
Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i pokrojony rabarbar – mieszamy silikonową szpatułką.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami, a następnie wlewamy masę do 2/3 wysokości każdego otworu.
Pieczemy w 170 st ok 25 min – przed wyciągnięciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy muffinki już się upiekły.
Smacznego 🙂


18 komentarzy
Bernardeta
Rabarbar kocham ale żeby na słodko do deseru wykorzystać. Brawo za pomysłowość.
primipiatti_u
Zestaw idealny ☺️??
blogierka
Bardzo chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Bielecki.es
Uwielbiam muffinki, tak więc przepis biorę w ciemno. 😉 I do teko kompocik z rabarbarem. 😉
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺️
primipiatti_u
O tak z kruszonka beda rewelacyjne ☺️
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺️
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺️
Kolorowa dusza
Wyglądają przepysznie 🙂
Speckled Fawn
ależ to apetycznie wygląda 🙂 rabarbaru nie jadłam już od lat, ostatni raz chyba kiedy w dzieciństwie zrywaliśmy go u babci w ogrodzie 🙂 chętnie przypomnę sobie ten smak w takiej formie 😀
Monika Kilijańska
Uwielbiam rabarbar. Na takie muffinki jeszcze bym kruszonkę zrobiła!
Monika
Slinka cieknie, kocham Muffiny a z rabarbarem to dopiero hit 😀
Katarzyna R
Również uwielbiam rabarbar 🙂 Przepisu na muffinki nie znałam, chętnie wypróbuję 🙂
Kasia Lorenc
Pychotka uwielbiam rabarbar.
Ewa
Przypomniałaś mi o ciastach z rabarbarem, nigdy nie robiłam ale moja ukochana babcia robiła przepyszne. Chyba zrobię takie babeczki na weekend 🙂
primipiatti_u
Z czosnku niedźwiedziego można zrobic paste – cos jak słynne pesto, często robie mięsko na wzór polędwicy wellington (polędwica obsmażona, następnie obłożona grzybami – moga byc pieczarki- na grzyby liście czosnku niedźwiedziego i całość zawijamy w ciasto francuskie – do piekarnika na ok 40min i wychodzi pyszne i proste danie ☺️
Maciej Wojtas
Widziałem ostatnio w sklepie ten czosnek niedźwiedzi. Zaskoczenie było obustronne 🙂
Nie wiedziałem, z której strony do niego podejść.
No właśnie – „czym to się je”? 😉
Bookendorfina Izabela Pycio
Słowo rabarbar natychmiast kojarzy mi się z przepysznym kompotem i równie kuszącym ciastem. A w tym roku przygotuję jeszcze muffinki. 🙂
Bookendorfina