wypieki

Muffinki z rabarbarem 

Muffinki z rabarbarem

 

Uwielbiam ten czas, gdy pojawiają się świeże szparagi, czosnek niedźwiedzi czy rabarbar.

Dzisiaj ten ostatni – rabarbar – królował u mnie w kuchni.

Wyszło sporo soku rabarbarowego – podobnego do tego, a z ostatnich łodyg powstały pyszne, puchate babeczki.

Lekko kwaskowe.

Idealne do kawy.

Zapraszam Was na muffinki z rabarbarem.

 

muffinki z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem:

– 2 jajka

– 3/4 szklanki cukru

– 2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki mleka

– 1/2 oleju

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki  cukru waniliowego

– 2 łodygi rabarbaru
Rabarbar myjemy, obieramy z włókien i kroimy na kawałki o grubości 1 cm.

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę – około 2 minut.

Następnie dodajemy do masy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko – całość miksujemy na małych obrotach około minuty – do połączenia składników.

Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i pokrojony rabarbar – mieszamy silikonową szpatułką.

Formę do babeczek wykładamy papilotkami, a następnie wlewamy masę do 2/3 wysokości każdego otworu.

Pieczemy w 170 st ok 25 min – przed wyciągnięciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy muffinki już się upiekły.

Smacznego 🙂

 

muffinki z rabarbarem

18 komentarzy

  • Bernardeta

    Rabarbar kocham ale żeby na słodko do deseru wykorzystać. Brawo za pomysłowość.

  • Bielecki.es

    Uwielbiam muffinki, tak więc przepis biorę w ciemno. 😉 I do teko kompocik z rabarbarem. 😉

  • Speckled Fawn

    ależ to apetycznie wygląda 🙂 rabarbaru nie jadłam już od lat, ostatni raz chyba kiedy w dzieciństwie zrywaliśmy go u babci w ogrodzie 🙂 chętnie przypomnę sobie ten smak w takiej formie 😀

  • Monika Kilijańska

    Uwielbiam rabarbar. Na takie muffinki jeszcze bym kruszonkę zrobiła!

  • Katarzyna R

    Również uwielbiam rabarbar 🙂 Przepisu na muffinki nie znałam, chętnie wypróbuję 🙂

  • Ewa

    Przypomniałaś mi o ciastach z rabarbarem, nigdy nie robiłam ale moja ukochana babcia robiła przepyszne. Chyba zrobię takie babeczki na weekend 🙂

  • primipiatti_u

    Z czosnku niedźwiedziego można zrobic paste – cos jak słynne pesto, często robie mięsko na wzór polędwicy wellington (polędwica obsmażona, następnie obłożona grzybami – moga byc pieczarki- na grzyby liście czosnku niedźwiedziego i całość zawijamy w ciasto francuskie – do piekarnika na ok 40min i wychodzi pyszne i proste danie ☺️

  • Maciej Wojtas

    Widziałem ostatnio w sklepie ten czosnek niedźwiedzi. Zaskoczenie było obustronne 🙂
    Nie wiedziałem, z której strony do niego podejść.
    No właśnie – „czym to się je”? 😉

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Słowo rabarbar natychmiast kojarzy mi się z przepysznym kompotem i równie kuszącym ciastem. A w tym roku przygotuję jeszcze muffinki. 🙂
    Bookendorfina

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *