Żeberka słodko – ostre
Te żeberka na pewno posmakują tym, co za tradycyjnymi duszonymi żeberkami nie przepadają.
Smaczne, rozpływające się w ustach mięsko, które dzięki pieczeniu w marynacie nabiera chrupkości.
Żeberka słodko-ostre:
– 1,5kg żeberek najlepiej chudych
Marynata słodko-ostra:
– 5 łyżek sosu sojowego
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki płynnego miodu
– 3 łyżki ketchupu
– 1 świeża papryczka chili, pokrojona w drobne paseczki
– 1 cm świeżego imbiru
Mięso marynujemy min. 12godzin przed pieczeniem.
Przygotowujemy marynatę:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w dużej misce.
Żeberka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie.Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 170oC z funkcją pieczenia góra – dół. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy folią aluminiową.
Tak przygotowane żeberka pieczemy ok. 1 godziny, po czym zwiększamy temperaturę do 190oC i ściągamy folię.
Pieczemy mięso jeszcze ok. 30-40 min lub do miękkości co jakiś czas polewając kawałki mięsa marynatą (czas pieczenia zależy od grubości żeberek).
Podajemy z ryżem lub ze świeżą bagietką.
Smacznego 🙂