Żeberka słodko – ostre


Te żeberka na pewno posmakują tym, co za tradycyjnymi duszonymi żeberkami nie przepadają.

Smaczne, rozpływające się w ustach mięsko, które dzięki pieczeniu w marynacie nabiera chrupkości.

 

zeberka

 

Żeberka słodko-ostre:

– 1,5kg żeberek najlepiej chudych

Marynata słodko-ostra:

– 5 łyżek sosu sojowego

– 4 ząbki czosnku

–  2 łyżki płynnego miodu

– 3 łyżki ketchupu

– 1 świeża papryczka chili, pokrojona w drobne paseczki

– 1 cm świeżego imbiru

 

Mięso marynujemy min. 12godzin przed pieczeniem.

Przygotowujemy marynatę:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w dużej misce.

Żeberka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie.Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 170oC z funkcją pieczenia góra – dół. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowane żeberka pieczemy ok. 1 godziny, po czym zwiększamy temperaturę do 190oC i ściągamy folię. Pieczemy mięso jeszcze ok. 30-40 min lub do miękkości co jakiś czas polewając kawałki mięsa marynatą (czas pieczenia zależy od grubości żeberek).

 

Podajemy z ryżem lub ze świeżą bagietką.

Smacznego 🙂

 

zeberka2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe